default-image

Ασυγκράτητη βία και στη Βραζιλία

Κόσμος
Ασυγκράτητη βία και στη Βραζιλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε χθες ότι η βία κλιμακώνεται σε όλη τη Βραζιλία, ειδικά οι σκοτωμοί που αποδίδονται σε αστυνομικούς, καθώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και συμμορίες μάχονται για τον έλεγχο εδαφών στο Ρίου ντε Ζανέιρου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Σε μια αναφορά της προς τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξετάζουν την κατάσταση σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές του πλανήτη όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα βίας, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισε την πρόσφατη έξαρση των θανάτων που οφείλονται στη δράση στελεχών της αστυνομίας—ανήλθαν σε 182 τους πρώτους δύο μήνες του έτους, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 78% από πέρσι.

«Η Βραζιλία δεν έχει κάνει επαρκή βήματα για να μειώσει το σοκαριστικό επίπεδο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ραγδαία αυξανόμενων ανθρωποκτονιών από αστυνομικούς», επισήμανε η Ζουρέμα Βεχνέκ, διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βραζιλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Η έκθεση της Αμνηστίας είδε το φως της δημοσιότητας την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας, που πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις περικοπές στον προϋπολογισμό τους έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μια ραγδαία άνοδο της εγκληματικότητας.

Στο Ρίου, όπου αξιωματούχοι ζήτησαν χθες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα επιπλέον ποσό ύψους περίπου 2,5 εκατ. δολαρίων τον μήνα για να ενισχυθεί η ασφάλεια, συμμορίες έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις για τον έλεγχο οδών μεταφοράς ναρκωτικών και των σημείων πωλήσεων.

Οι συμμορίες προσπαθούν εξάλλου να αποσπάσουν ξανά από την αστυνομία περιοχές που έλεγχαν πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι το αίτημα θα εξεταστεί.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τις συμμορίες στην πόλη έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες ανταλλαγές πυρών και θανάτους όχι μόνο στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις, αλλά και σε συνοικίες των πλουσίων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κακοποιοί πυρπόλησαν λεωφορεία και ένα φορτηγό, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, έπειτα από μια αστυνομική επιχείρηση.

Οι αρχές αναγνωρίζουν εδώ και καιρό ότι μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου διαπράττουν παραβιάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια ανέφεραν πως κατάφεραν να μειωθεί το επίπεδο της αστυνομικής βίας.

Ειδικοί ωστόσο λένε πως οι προσπάθειες αυτές είναι ανεπαρκείς.

Έπειτα από την κατάσχεση πολλών όπλων μεγάλου διαμετρήματος αυτή την εβδομάδα οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο περί μιας σημαντικής επιτυχίας τους. Αλλά πολλοί επισήμαναν το ότι το πρόβλημα είναι πως οι συμμορίες είχαν τα όπλα αυτά.

«Ίσως αυτού του είδους η κατάσχεση να είναι κάτι καλό σε μια εμπόλεμη ζώνη ή σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, αλλά εδώ αντανακλά μια αποτυχία της κυβέρνησης και της πολιτικής της», σημείωσε ο Πάουλου Στοράνι, πρώην ανώτερος αξιωματικός της βραζιλιάνικης αστυνομίας που είναι σήμερα σύμβουλος για θέματα ασφαλείας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News