Κόσμος

Η CIA δεν "είδε" την άνοδο των Λεπέν στη Γαλλία

Το 1985 η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ συνέταξε μία μεγάλη και εμπεριστατωμένη έκθεση για το Εθνικό Μέτωπο και τον ηγέτη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Το 1985 η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ συνέταξε μία μεγάλη και εμπεριστατωμένη έκθεση για το Εθνικό Μέτωπο και τον ηγέτη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Η 25σελιδη έκθεση είναι άκρως εμπιστευτική, χρονολογείται στον Σεπτέμβριο του 1985 και είναι η πρώτη φορά που το τμήμα «πληροφοριών» της CIA άρχισε να ενδιαφέρεται σε βάθος για το Εθνικό Μέτωπο.

Το κόμμα του Ζαν -Μαρί Λεπέν, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν μία πολλή μικρή περιθωριακή ομάδα, μόλις είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της εκλογική επιτυχία στις ευρωπαϊκές εκλογές. Και λίγους μήνες αργότερα αναμένονταν οι βουλευτικές εκλογές...

Τότε, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να εξηγήσουν από πού πηγάζει αυτή η αναδυόμενη πολιτική δύναμη και να προβλέψουν το μέλλον της. Ας δούμε τι ακριβώς περιέχει η έκθεση αυτή σύμφωνα με άρθρο του γαλλικού περιοδικού Nouvel Observateur.

Ο Λεπέν και οι ναζί

Για τους αμερικανούς κατασκόπους δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα κόμμα της άκρας δεξιάς και ότι ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατάφερε να το βγάλει από το περιθώριο καθώς είναι ένας παμπόνηρος ηγέτης, όπως τον χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με την μυστική έκθεση, «ίσως το στοιχείο που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία του Εθνικού Μετώπου να ήταν η ικανότητα του Λεπέν να αντιληφθεί και να παίξει με τους φόβους του κόσμου, τις απογοητεύσεις και τις αμφιβολίες του. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του Λεπέν μπορεί να συγκριθούν με εκείνες των Ναζί, κατά την γνώμη των Αμερικανών κατασκόπων, ήταν αρκετά επιδέξιος και πονηρός ώστε αυτές να γίνουν αποδεκτές από την γαλλική κοινή γνώμη».

Έτσι, αν και προσέχει να μην εμφανισθεί ανοιχτά ως αντισημίτης- τουλάχιστον πριν από την υπόθεση της «λεπτομέρειας» τρία χρόνια αργότερα, όταν με αυτόν τον τρόπο χαρακτήριζε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, « οι εβραίοι πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως οι Ρομπέρ Μπατεντέρ και Σιμόν Βέϊλ, είναι οι αγαπημένοι του στόχοι».

Ο ρόλος του Τύπου της Δεξιάς

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προσπαθούν επίσης να εξηγήσουν στους αναγνώστες τους, (τους οποίους αποτελούν μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί αξιωματούχοι) το κοινωνιολογικό και πολιτικό υπόβαθρο των ψήφων υπέρ του Εθνικού Μετώπου.

«Οι υποστηρικτές του, γράφουν στην έκθεση, προέρχονται από τα τμήματα εκείνα της γαλλικής κοινωνίας τα οποία οι διπλωμάτες και οι τουρίστες σπάνια βλέπουν. Ένας κόσμος που κατοικεί σε διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου (γνωστά ως HLM), ένας κόσμος του οποίου οι ελπίδες έχουν διαψευσθεί και φοβάται τις αλλαγές».

Στην έκθεση τονίζεται και ο εν εξελίξει ρόλος του Τύπου της Δεξιάς, ειδικότερα «των εφημερίδων και των περιοδικών που ανήκουν στον ιδιοκτήτη των μέσων ενημέρωσης της Δεξιάς Ρομπέρ Ερσάν.

Ένας βολικός μπαμπούλας για την αριστερά

Οι ειδικοί της CIA γράφουν στην έκθεση τους ότι η αριστερά χρησιμοποιεί το φαινόμενο Λεπέν προς όφελός της.

«Οι δημόσιες δηλώσεις των σοσιαλιστών ηγετών δείχνουν σαφώς ότι, αν και ανησυχούν πραγματικά για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά, βλέπουν επίσης το Εθνικό Μέτωπο ως έναν βολικό μπαμπούλα για την κινητοποίηση του τμήματος εκείνου του αριστερού εκλογικού σώματος που παραμένει απαθές και διασκορπισμένο».

«Το Εθνικό Μέτωπο άγγιξε την κορυφή»...

Ωστόσο, ακόμα και οι αμερικανοί αναλυτές, το 1985 δεν πρόβλεψαν το λαμπρό μέλλον του Εθνικού Μετώπου τις επόμενες δεκαετίες. Σημειώνουν βέβαια οτι « εκείνο που διαφοροποιεί τον Λεπέν από τους άλλους ηγέτες της άκρας δεξιάς είναι η φιλοδοξία του να οικοδομήσει ένα μεγάλο κόμμα-μία μεγάλη οργάνωση».

Αυτό όμως, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, παρεμποδίζεται εξαιτίας πολλών μειονεκτημάτων. «Ενα απλοϊκό πρόγραμμα δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στο κύριο ερώτημα, εκείνο της γαλλικής οικονομικής κρίσης», γράφει η έκθεση.

Τονίζεται επίσης και η αδυναμία του κόμματος να προσεγγίσει «δημοφιλείς ηγέτες». Για τον λόγο αυτό, οι αξιωματούχοι της CIA καταλήγουν στο συμπέρασμα: « το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο επί του παρόντος (το 1985) άγγιξε ποσοστό 10%, έφθασε κατά την γνώμη μας, στην κορυφή του»...

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια