default-image

Οριακή νίκη του «Ναι» στην Τουρκία. Tι είπε ο Ρ.Τ. Ερντογάν

Κόσμος
Οριακή νίκη του «Ναι» στην Τουρκία. Tι είπε ο Ρ.Τ. Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια... πικρή νίκη! Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του, καθώς στο ιστορικό δημοψήφισμα της Τουρκίας για τη συνταγματική αναθεώρηση ο λαός είπε το "ναι", το οποίο όμως συνοδευόταν από ένα "αλλά..."!

Η οριακή διαφορά μεταξύ "ναι" (51,36%) και "όχι" (48,64%) προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, που αντιμετώπισε... μουδιασμένα το αποτέλεσμα και χωρίς ξέφρενους πανηγυρισμούς, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στις πρώτες δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος απέφυγε εντέχνως να αναφερθεί σε ποσοστά και περιορίστηκε στους "25.300.000 πολίτες που ενέκριναν τη συνταγματική μεταρρύθμιση".

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τον Ερντογάν, όχι μόνο εξαιτίας της οριακής διαφοράς μεταξύ του "ναι" και "όχι", αλλά και διότι "έχασε" -εκτός από τα παράλια- τις πόλεις με τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη, όπως η Κωνσταντινούπολη (51,3% "όχι"), η Άγκυρα (51,1% "όχι"), η Σμύρνη (68,8% "όχι"), τα Άδανα και την Αττάλεια.

Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή» καταδεικνύουν ότι το "ναι" συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το "όχι" δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή φαίνεται να είναι πάνω από 83%.

Το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε, είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το "όχι" προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.

Το διάγγελμα του Ερντογάν

"Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας " δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "ναι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "όχι".

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.

 Ερντογάν: "Πρώτη φορά αποφάσισε ο λαός"

"Πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας αποφασίζει ο λαός για τόσο σημαντικές αλλαγές. Ο λαός έχει την εξουσία. Είμαστε ένα έθνος, μια χώρα και το 2019 η χώρα μας θα είναι συνατότερη. Οι αλλαγές θα είναι καλύτερες για την Τουρκία αλλά και την οικονομία. Πρόκειται για νίκη της Τουρκίας, της οικονομίας, μία νίκη των πολιτών. Ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορια της Τουρκίας. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να προετοιμαστούμε για το ισχυρότερο κράτος που θα έχουμε το 2019. Μία χώρα όπως λέμε ένα σώμα.

Διχασμένη η τουρκική κοινωνία"

O εκπρόσωπος τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.

Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματό του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.

Ωστόσο απόψε δεν έλειψαν και οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά του αποτελέσματος.

Λοβέρδος: "Καισαρικό καθεστώς και ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή μας"

Για «καισαρικό καθεστώς» κάνει λόγο στη δήλωσή του για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υπογραμμίζει την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Αναλυτικά, «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει ως συνέπεια τη δημιουργία καισαρικού καθεστώτος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το προεδρικό πολίτευμα, αφού απουσιάζουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξισορρόπηση των εξουσιών και τη Δημοκρατία.

Αν», επισημαίνει ο Ανδρ. Λοβέρδος, «στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούν και οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

 Παπαδημούλης: "Διχασμένη η Τουρκία"

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επαρκεί να γίνει ο Ρ.Τ. Ερντογάν «Σουλτάνος», σχολίασε μέσω twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επί λέξει, «το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει "Σουλτάνος"», συμπέρανε.

ΑΠΕ- ΜΠΕ, newsit

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News