default-image

ΗΠΑ: Ζητούν να μην γίνει πώληση πυρομαχικών στη Σ. Αραβία

Κόσμος
ΗΠΑ: Ζητούν να μην γίνει πώληση πυρομαχικών στη Σ. Αραβία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριάντα Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου υπέγραψαν επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ζητώντας περισσότερα στοιχεία από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ζήτημα της πώλησης πυρομαχικών ακριβείας στη Σαουδική Αραβία.

Στην επιστολή αυτή εκφράζεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, στην πολεμική εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, ενώ η εφαρμογή της συμφωνίας έχει καθυστερήσει για ένα έτος.

"Όπως γνωρίζετε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε την απόφαση το Δεκέμβριο του 2016 να καθυστερήσει την πώληση πυρομαχικών ακριβείας (Precision Guided Munitions -PGM) στη Σαουδική Αραβία, μετά από ανησυχίες για αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, αλλά και σοβαρά προβλήματα στη στόχευση ακριβείας των μαχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF)" αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που φέρει την ημερομηνία της περασμένης Παρασκευής, ενώ δημοσιοποιήθηκε χθες.

"Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, το αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών έχει μεταβάλει την άποψη του ακυρώνοντας την ανάκληση πραγματοποίησης της παραπάνω πώλησης," τονίζει η επιστολή που υπογράφεται επίσης, από τον Δημοκρατικό Τεντ Λιου, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συμμετέχει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.

Τόσο το υπουργείο των Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δε σχολιάζουν προγραμματισμένες πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό πριν από την αποστολή της επίσημης ενημέρωσης του Κογκρέσου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να ανοίξει το δρόμο για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό, προκειμένου να ενισχύσει τον πόλεμο που διεξάγουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, αλλά και να ενισχυθεί η προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία.

Ωστόσο, πηγές του Κογκρέσου δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσανατολίζεται να αποστείλει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την αναφερόμενη πώληση πυρομαχικών στο Κογκρέσο. Έτσι, θα ενεργοποιηθεί κοινοβουλευτική περίοδος 30 ημερών, προκειμένου τα μέλη του Κογκρέσου να προσπαθήσουν να περάσουν νομοθεσία για τη μη πραγματοποίηση της πώλησης.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Τραμπ έχει πρόσφατα ενημερώσει το Κογκρέσο ότι προγραμματίζει την υλοποίηση των πωλήσεων όπλων προς το Μπαχρέιν και τη Νιγηρία, οι οποίες επίσης είχαν ανακληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News