default-image

Κατά 37% μειώθηκαν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2016

Κόσμος
Κατά 37% μειώθηκαν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δικαστήρια των ΗΠΑ επέβαλαν τη θανατική ποινή σε 32 υποθέσεις που εκδικάστηκαν το 2016—πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μετά το 1973—ενώ οι εκτελέσεις σε διεθνές επίπεδο μειώθηκαν κατά 37%, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε σε 32 κατηγορούμενους το 2016, ενώ έγιναν 20 εκτελέσεις, κάτι που σήμανε ότι η χώρα αυτή υποχώρησε στην έβδομη θέση της κατάταξης των κρατών που εκτελούν τους περισσότερους διεθνώς, πίσω από την Κίνα (χιλιάδες, εκτιμά η ΜΚΟ), το Ιράν (567), τη Σαουδική Αραβία (154), το Ιράκ (88), το Πακιστάν (87) και την Αίγυπτο (44).

Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης. Η υποστήριξη στη θανατική ποινή στη χώρα υποχώρησε το 2016 στο 49%—το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών—σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center. Οι περισσότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ έγιναν στις Πολιτείες Τζόρτζια και Τέξας. Εξάλλου, 19 πολιτείες έχουν καταργήσει την εσχάτη των ποινών.

Για τον Σαλίλ Σέτι, τον γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, η μείωση των εκτελέσεων αποτελεί «μια ένδειξη ελπίδας για τους αγωνιστές οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία εδώ και πολύ καιρό για να δοθεί ένα τέλος στην θανατική ποινή».

«Ο διάλογος δείχνει ξεκάθαρα μια πορεία αλλαγής», έκρινε ο ίδιος στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή.

Κατά την Αμνηστία, οι περσινοί αριθμοί προσφέρουν «μια σαφή ένδειξη ότι οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι ένορκοι αποφεύγουν την ποινή του θανάτου ως μέσο απόδοσης δικαιοσύνης» πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη η μεγάλη μείωση των αριθμών των εκτελέσεων στο Ιράν (-42%, στις 567 το 2016) και στο Πακιστάν (-73%, στις 87).

Καταγράφεται επίσης μείωση των εκτελέσεων στην υποσαχάρια Αφρική, όμως ο αριθμός των καταδικών σε αυτή την περιοχή υπερδιπλασιάστηκε, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αύξησής τους στη Νιγηρία.

Συνολικά, η Αμνηστία κατέγραψε 1.032 εκτελέσεις παγκοσμίως το 2016, έναντι 1.634 το 2015, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο μετά το 1989. Πάνω από το 90% των εκτελέσεων έγιναν στις πέντε πρώτες χώρες της κατάταξης (Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Πακιστάν).

Πάντως, πάνω από 3.000 άνθρωποι σε 55 κράτη καταδικάστηκαν σε θάνατο πέρυσι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 56% από το 2015.

Η έκθεση της Αμνηστίας δεν συμπεριλαμβάνει ακριβή στοιχεία για την Κίνα, όπου οι αρχές θανατώνουν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, περισσότερους ανθρώπους από ό,τι όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου μαζί, αλλά τηρούν απόλυτη μυστικότητα για το ζήτημα και δεν δίνουν επίσημα έναν αριθμό στη δημοσιότητα.

«Η Κίνα θέλει να γίνει μια ηγετική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, αλλά σε ό,τι αφορά την ποινή του θανάτου, ακολουθεί τον χειρότερο δυνατό δρόμο, εκτελώντας περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από ότι όλες οι άλλες χώρες του κόσμου» μαζί, επισήμανε ο Σέτι.

«Είναι καιρός η Κίνα να σηκώσει το πέπλο αυτού του θανάσιμου μυστικού και να αποκτήσει επιτέλους διαφάνεια όσον αφορά το σύστημά της για την επιβολή της θανατικής ποινής», πρόσθεσε.

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, καμία άλλη χώρα «δεν εκτελεί σε αυτή την κλίμακα», ή «με τέτοια μυστικότητα», ή «τόσο γρήγορα».

Στη χώρα αυτή, κατά τη ΜΚΟ, δημοσιεύθηκαν στον Τύπο άρθρα για τις εκτελέσεις 931 ανθρώπων μεταξύ του 2014 και του 2016, ενός αριθμού που αποτελεί κλάσμα του πραγματικού, όπως εκτιμά. Μολαταύτα, μόλις το 85% εξ αυτών καταγράφηκε στη σχετική εθνική βάση δεδομένων της Κίνας.

«Αυτό που καταγράφεται επίσημα είναι μόνο η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου ντροπής», καταγγέλλει στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News