default-image

Γαλλία: Στην 3η θέση ο Ζ. -Λ. Μελανσόν, πίσω ο Φιγιόν

Κόσμος
Γαλλία: Στην 3η θέση ο Ζ. -Λ. Μελανσόν, πίσω ο Φιγιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με φόντο τη θάλασσα στην παραλία της Μασσαλίας, με ένα κλαρί ελιάς στο πέτο, ο Ζαν Λικ Μελανσόν έδωσε χθες μια «ομιλία- ωδή» για την ειρήνη και τη Μεσόγειο, μπροστα σε περίπου 70.000 συγκεντρωμένα άτομα.

Δυο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο και ενώ οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις τον δείχνουν να περνάει στην τρίτη θέση με ένα 18% ενώ ο Φιγιόν υποχωρεί στο 17%, ο Μελανσόν στη Μασσαλία παρουσίασε εαυτόν ως τον «υποψήφιο της ειρήνης».

«Εάν θέλετε την ειρήνη μη κάνετε λάθος στο ψηφοδέλτιο και εάν διαλέξετε έναν για τον πόλεμο, μην ξαφνιαστείτε εάν τελικά έλθει ο πόλεμος» δήλωσε. Με το κλαδί ελιάς στο χέρι, υπογράμμισε ότι η ειρήνη είναι στο επίκεντρο του προγράμματός του.

Στρεφόμενος προς τη Μεσόγειο, με φωνή γεμάτη συγκίνηση ζήτησε ενός λεπτού σιγή ως ένα φόρο τιμής στους χιλιάδες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη θάλασσα. «Πώς είναι δυνατόν, πώς έγινε και μετατράπηκες σε αυτό το νεκροταφείο» αναφώνησε απευθυνόμενος στη Μεσόγειο.

«Ανήκει σε μας» πρόσθεσε, «το να πούμε ότι η μετανάστευση είναι πάντα μια αναγκαστική εξορία, μια μεγάλη ταλαιπωρία. Ήλθε ο καιρός να δοθεί ένα τέλος στους πολέμους που μαστίζουν τις χώρες του νότου» τόνισε.

Με τον ίδιο παλμό και την ίδια συγκίνηση στη φωνή, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, θυμήθηκε τους Έλληνες:

«Για ακόμα μια φορά βυθισμένοι στα βάσανα και στις θυσίες αναρωτιόνται πότε θα ξεκινήσει η αρχή του τέλους του φρικτού επεισόδιου που βιώνουν: Οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να ξενιτεύονται, οι συνταξιούχοι που μαραζώνουν στη μιζέρια μέσα από τις σιδηρές τανάλιες του κεφαλαίου και των τραπεζών», είπε και έδωσε μία υπόσχεση: «Ελληνες, εάν εμείς οι Γάλλοι απελευθερωθούμε από τα δεσμά του χρήματος, να είστε βέβαιοι ότι θα έλθουμε να σας σώσουμε», προκαλώντας μια ενθουσιώδη αντίδραση από το πλήθος.

Σχετικά με τη διεθνή επικαιρότητα στη Συρία, ο Ζαν Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε ως «απερίσκεπτη εγκληματική πράξη» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κτυπήσει βάση του συριακού στρατού. Επαναβεβαίωσε τη θέλησή του να αποχωρήσει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

Κατέκρινε την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ότι υποστήριξαν την ενέργεια Τραμπ, αφήνοντάς του ελεύθερο πεδίο, «παρ' ότι δεν έχει καμία διεθνή νομιμότητα» εφ' όσον δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα για την ευθύνη της επίθεσης με τα χημικά.

Ενθουσιώδης απέναντι στο πλήθος και στη δυναμική της εκστρατείας του, ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχει αρχίσει να πιστεύει ότι η πιθανότητα να είναι στο δεύτερο γύρο θα μπορούσε να είναι εφικτή.

«Ακούγεται να πλησιάζει, γίνεται όλο και πιο αισθητή, η νίκη είναι μέσα στις δυνατότητες των προσπαθειών μας» υπογράμμισε. Οι προσπάθειες θα συνεχισθούν καθημερινά σε συνδυασμό με μια νέα «έκπληξη» μέσω «ολογράμματος» στις 18 Απριλίου.

Χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά την τεχνολογία, ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα μιλήσει συγχρόνως σε έξι πόλεις, με τη σύγχρονη εικονική παρουσία του μέσω «ολογράμματος».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News