Κόσμος

Γερμανοί εθελοντές πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος

Περισσότεροι από 200 εθελοντές έχουν φύγει από τη Γερμανία από το 2013 για πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία

Περισσότεροι από 200 εθελοντές έχουν φύγει από τη Γερμανία από το 2013 για πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Από τους 204 αυτούς μαχητές, οι 69 έχουν τη γερμανική υπηκοότητα, σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αποτελεί απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το ευαίσθητο αυτό θέμα κυρίως για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Οι 204 αυτοί εθελοντές εντάχθηκαν, όπως και εκατοντάδες άλλοι, στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), βασική οργάνωση του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αλλά θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι οι μισοί από τους μαχητές αυτούς έχουν επιστρέψει στη χώρα, εκ των οποίων οι 43 είναι Γερμανοί πολίτες.

Το Βερολίνο, αν και τους αποτρέπει να μεταβούν σε μια εμπόλεμη περιοχή, δεν εμποδίζει αυτούς τους εθελοντές να φύγουν από τη χώρα για να πάνε στη Συρία και εκτιμά ότι η επιστροφή τους στη Γερμανία δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας, «αντίθετα με αυτούς που επιστρέφουν από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ».

Το υπουργείο σημειώνει ότι τρεις από τους εθελοντές που έχουν φύγει από τη Γερμανία έχουν πεθάνει στο πεδίο της μάχης, μεταξύ αυτών και ένας Γερμανός με το όνομα Άντον Λέσεκ, που σκοτώθηκε τον Νοέμβριο από τουρκικό βομβαρδισμό.

Η βουλευτής Ούλα Γέλπκε του Die Linke είχε υποβάλει ερώτηση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν είχε ζητήσει το λόγο από την Άγκυρα για αυτό το πλήγμα εναντίον του κουρδικού προπυργίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια