default-image

Αφγανιστάν: Εννέα αστυνομικοί νεκροί σε βομβιστική επίθεση

Κόσμος
Αφγανιστάν: Εννέα αστυνομικοί νεκροί σε βομβιστική επίθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εννιά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τη στιγμή που διερχόταν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η αυτοκινητοπομπή τους στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν χθες Αφγανοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση διαπράχθηκε το Σάββατο, ενώ οι αστυνομικοί έμπαιναν σε μια περιοχή που ως πρόσφατα αποτελούσε προπύργιο των Ταλιμπάν και πρόσφατα ανακαταλήφθηκε, στην περιοχή Σιμτάλ, στην επαρχία Μπαλχ.

Οι Ταλιμπάν αναμένεται το προσεχές διάστημα να κηρύξουν την έναρξη των εαρινών τους επιθέσεων.

«Όλα τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σιρ Τζαν Ντουράνι, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Ο Νουρ Μοχάμαντ Φάιζ, διευθυντής του γενικού νοσοκομείου της πόλης, επιβεβαίωσε τον απολογισμό των εννέα νεκρών και των τεσσάρων τραυματιών.

Στο Αφγανιστάν υπάρχει κίνδυνος η άνοιξη να σημαδευτεί από μια μεγάλη κλιμάκωση της βίας με την έναρξη της εαρινής επίθεσης των Ταλιμπάν, ιδίως λόγω της αποτυχίας των προσπαθειών της κυβέρνησης να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το ισλαμιστικό κίνημα.

Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επιχειρήσεις κατά του ΙΚ

Εξάλλου ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της αποστολής του NATO στη χώρα.

«Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ-Χορασάν (σ.σ. το όνομα του βραχίονα των τζιχαντιστών στην περιοχή)», ανέφερε ο λοχαγός Μπιλ Σάλβιν σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της νατοϊκής αποστολής στο Αφγανιστάν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο στρατιώτης αυτός «τραυματίστηκε θανάσιμα αργά το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στην επαρχία Νανγκαρχάρ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε.

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, η οποία γειτονεύει με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου το ΙΚ, το οποίο ανακήρυξε την ίδρυση του «χαλιφάτου» του σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το 2014, εμφανίστηκε στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2015. Από τον περασμένο Αύγουστο, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον του μεγαλύτερου στρατιωτικού νοσοκομείου της χώρας τον Μάρτιο στην Καμπούλ. Ωστόσο οι αρχές αμφισβήτησαν ότι τη διέπραξε το ΙΚ και την απέδωσαν στους Ταλιμπάν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News