default-image

Σουηδία: 39χρονος Ουζμπέκος βασικός ύποπτος για την επίθεση

Κόσμος
Σουηδία: 39χρονος Ουζμπέκος βασικός ύποπτος για την επίθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας 39χρονος Ουζμπέκος, που βρίσκεται ήδη υπό κράτηση, φέρεται να είναι ο οδηγός του φορτηγού που έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών στην κεντρική Στοκχόλμη, σκοτώνοντας 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας 15, έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία.

Ο άνδρας, που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας ως ένα περιθωριακό πρόσωπο χωρίς σαφείς διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις, θεωρείται ύποπτος ότι παρέσυρε πεζούς σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο προτού καταλήξει με το βαρύ όχημα στην είσοδο ενός εμπορικού κέντρου.

«Τίποτα δεν υποδεικνύει ότι κρατάμε λάθος πρόσωπο, αντιθέτως, οι υποψίες έχουν ενισχυθεί σε βάρος του καθώς η έρευνα συνεχίζεται» δήλωσε ο Νταν Ελίασον, αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Σουηδίας, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο άνδρας φαίνεται πως έδρασε μόνος, ωστόσο «δεν μπορούμε προς το παρόν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων προσώπων» επισήμανε ο ίδιος.

«Λάβαμε στοιχεία πέρυσι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν βρήκαμε κάποια σχέση με εξτρεμιστικούς κύκλους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Sapo Άντερς Τονρμπεργκ.

Επιπλέον, ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της χώρας συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» με την επίθεση του περασμένου μήνα στο Λονδίνο.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη Σουηδία.

Η αστυνομία γνωστοποίησε εξάλλου ότι βρέθηκε μια ύποπτη συσκευή εντός του οχήματος, όμως δεν γνωρίζει έως αυτή τη στιγμή εάν πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Οι αρχές της Στοκχόλμης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια όπως επίσης στο κοινοβούλιο και το παλάτι, ανέφεραν ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, παραμένουν υπό νοσηλεία. Δύο ενήλικοι έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 10 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, με τον φόβο νέων επιθέσεων.

Ποιος είναι ο 39χρονος Ουζμπέκος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδα «Aftonbladet», o 39χρονος από το Ουζμπεκιστάν ο οποίος είχε ζήσει σε νότιο προάστιο της σουηδικής πρωτεύουσας, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και εργάστηκε στον τομέα των κατασκευών. Τις πληροφορίες αυτές διοχέτευσε στην σουηδική εφημερίδα ένας φίλος του.

O ύποπτος που συνελήφθη από τις σουηδικές αρχές είχε αναρτήσει στο Facebook θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους και μία φωτογραφία μετά το τυφλό χτύπημα στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

«Ποτέ δεν μίλαγε για πολιτική ή θρησκεία", είπε ο φίλος. "Για το μόνο πράγμα που μιλούσε ήταν για να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες δουλειές έτσι ώστε να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του στην πατρίδα του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, οι αρχές διαθέτουν πολύ καλά στοιχεία εναντίον του υπόπτου. Ο συλληφθείς  φορούσε τα ίδια ρούχα με αυτά που ήταν ντυμένος ο άντρας που εικονίζεται στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η σουηδική αστυνομία. Φορούσε επίσης σπασμένα γυαλιά. Το όχημα με το οποίο αιματοκύλησε την Στοκχόλμη ήταν κλεμμένο.

Μετά το μακελειό, ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει σε ένα κοντινό σταθμό του μετρό και να ανακατευτεί στο  πλήθος. Πηγή της αστυνομίας δήλωσε στην εφημερίδα «Aftonbladet» ότι ο άνδρας επιβιβάστηκε σε τρένο και κινήθηκε βόρεια προς το διεθνές αεροδρόμιο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε τρένο με νότια κατεύθυνση προφανώς για να προκαλέσει σύγχυση στις αρχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News