default-image

Μετά το χτύπημα με Τόμαχοκ, ένταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Κόσμος
Μετά το χτύπημα με Τόμαχοκ, ένταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκτάκτως σήμερα Ντο θέμα των επιδρομών που εξαπέλυσαν χθες οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, τρεις ημέρες μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ.

Η Ρωσία, κυριότερη σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης μαζί με το Ιράν, ζήτησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου αφού κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα ως μια "επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου Κράτους".

Φόβοι Ρωσίας για στρατιωτική επιχείρηση

Η Ρωσία λαμβάνει «απευθείας μηνύματα» που λένε ότι οι προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία έχουν αρχίσει και προειδοποιεί πως όσοι ετοιμάζουν την επιχείρηση αυτή θα επωμισθούν όλες τις ευθύνες. Την δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, αναφερόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στην Συρία.

Ο Σαφρόνκοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία προειδοποίησε ότι «όλες τις πιθανές συνέπειες θα τις επωμισθούν εκείνοι που εκπονούν παρόμοια σχέδια».

Ο ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε επίσης ότι η Δύση μέσω του σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε στον ΟΗΕ επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλη την επικράτεια της Συρίας. Σε διάστημα λιγότερο της μιάμισης ώρας μετά την λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας για να συζητηθεί το θέμα της επίθεσης με χημικά όπλα στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, άρχισαν να μεταδίδονται οι πρώτες ειδήσεις για τα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία.

Ο Σαφρόνκοφ σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, είπε ότι του «προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση» «ιδιαίτερα η ομιλία του αμερικανού εκπροσώπου». Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά της Ρωσίας «εκτοξεύθηκαν προσβλητικές εκφράσεις, με ισχυρισμούς ότι καλύπτουμε το συριακό καθεστώς» και πως η ρωσική πλευρά ανταπάντησε λέγοντας ότι αμφιβάλλει αν οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας.

ΗΠΑ: Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνεχισθεί ο διάλογος με την Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας. Την δήλωση αυτή έκανε στο ρωσικό πρακτορείο Tass, η επίσημη εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από το Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί "χτύπησαν" με Τόμαχοκ τη Συρία. Σύμφωνα με την ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου, η επίθεση ήταν στοχευμένη και έπληξε μαχητικά αεροσκάφη, χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού, αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Η διεθνής κοινότητα ωστόσο ανησυχεί ότι το "θερμό" μέτωπο θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη, με θύματα αμάχους , ενώ η έντονη προπαγάνδα από όλες τις πλευρές δημιουργεί σύγχυση για το ποιος εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό άεριο εναντίον γυναικών και παιδιών στη Συρία.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News