Κόσμος

Παραδίδουν οπλισμό οι Βάσκοι αυτονομιστές

Η οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει όλα τα όπλα τις αύριο (8 Απριλίου), καθώς η βασκική Βουλή ζήτησε από την οργάνωση να το κάνει το συντομότερο δυνατό.

Η οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει όλα τα όπλα τις αύριο (8 Απριλίου), καθώς η βασκική Βουλή ζήτησε από την οργάνωση να το κάνει το συντομότερο δυνατό, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο μια επιστολή της ETA.

Η ομάδα είπε ότι τα μέλη της θα παραδώσουν τα όπλα το Σάββατο, αλλά πρόσθεσε ότι "οι εχθροί της ειρήνης" μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία.

Η ETA ανακοίνωσε το τέλος της 40ετούς προσπάθειάς της να ιδρύσει αυτόνομο κράτος των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία και τη νότια Γαλλία το 2011, αλλά έχει παραδώσει μόνο μέρος του οπλοστασίου της στις αρχές.

Την Τετάρτη, τα βασκικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι η παράδοση το Σαββατοκύριακο θα επιτρέψει την αλλαγή σελίδας σε μια επιχείρηση δεκαετιών που έφερε τον θάνατο σε πάνω από 800 άτομα στην Ισπανία.

Χθες, η τοπική Βουλή ψήφισε με 65 ψήφους υπέρ και 9 κατά την απόφαση να ζητηθεί από την ETA "να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν μία πράξη μονομερούς, ολοκληρωμένου, απόλυτου και βεβαιωμένου αφοπλισμού".

Κάλεσε επίσης και τη διεθνή επιτροπή επιβεβαίωσης, που είχε ιδρυθεί το 2011 όταν η οργάνωση ανακοίνωσε μία εκεχειρία, να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία.

Η ETA έχει ανακοινώσει ότι θα παραδώσει τον υπόλοιπο οπλισμό της στην γαλλική πόλη Μπαγιόν αύριο. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστη πώς θα οργανωθεί η παράδοση, και εάν θα γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Γαλλίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια