default-image

Πακιστάν: Ένας "άγιος" Σούφι κατηγορείται για τη σφαγή 20 πιστών

Κόσμος
Πακιστάν: Ένας "άγιος" Σούφι κατηγορείται για τη σφαγή 20 πιστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ανθρωποκτονία και τρομοκρατική ενέργεια διώκεται ο επικεφαλής ενός ιερού της θρησκευτικής μειονότητας των Σούφι, στο Πουντζάμπ του Πακιστάν, μετά τη σφαγή 20 πιστών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ο Αμπντούλ Ουάχιντ, ο "πιρ" του ιερού (δηλαδή φύλακας και διάδοχος του αγίου που έχει ενταφιαστεί εκεί, του Μοχάμαντ Άλι) προφυλακίστηκε, όπως και οι δύο από τους τρεις συνεργούς του, ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Νούσρατ Άλι.

Ο Ουάχιντ είπε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε τους πιστούς γιατί φοβόταν ότι κάποια μέρα θα τον δολοφονούσαν.

Σύμφωνα με πολλούς τοπικούς αξιωματούχους, ο 50χρονος Ουάχιντ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και συχνά είχε βίαια ξεσπάσματα απέναντι στους πιστούς. Η αστυνομία πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν είχε δεχτεί ποτέ καμία καταγγελία σε βάρος του.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία προσπαθεί να διαπιστώσει αν οι δράστες νάρκωσαν τους πιστούς πριν τους σκοτώσουν. Ορισμένα από τα θύματα βρέθηκαν γυμνά.

Ένας εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών είπε ότι ο Αμπντούλ Ουάχιντ δεχόταν τους πιστούς μία ή δύο φορές τον μήνα και συχνά χρησιμοποιούσε βίαιες μεθόδους για να "γιατρέψει" τις παθήσεις τους.

Οι αρχές εξετάζουν πάντως την πιθανότητα αφορμή για τη σφαγή να στάθηκε μια διαμάχη για τη "διαδοχή" στο ιερό, που ιδρύθηκε το 2015 στη Σαργκόντα. Όπως εξήγησε ο αστυνομικός Σάμσιρ Τζόγια, μεταξύ των θυμάτων είναι ο γιος του Μοχάμαντ Άλι, του πρώτου αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένο το ιερό, αλλά και μέλη της οικογένειας στην οποία ανήκει ο χώρος.

Οι Σούφι του Πακιστάν πιστεύουν ότι οι πιρ, τους οποίους θεωρούν εν ζωή αγίους, μεσολαβούν στον Θεό για χάρη τους. Μέχρι στιγμής καμία από τις οικογένειες των θυμάτων δεν έχει υποβάλει μήνυση στον Ουάχιντ.

Οι Σούφι θεωρούνται "αιρετικοί" από τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους, όπως από τους Ταλιμπάν ή τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους πολλά ιερά τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο, σε επίθεση αυτοκτονίας στο ιερό του Λαλ Σαμπάζ Καλανάντρ στο Σεουάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News