Κόσμος

2,7 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν στην Κολομβία

Οι αρχές της Κολομβίας κατέσχεσαν 2,7 τόνους κοκαΐνη που προορίζονταν για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο δύο επιχειρήσεων στα ανοικτά του Ισημερινού και της Κόστα Ρίκα.

Οι αρχές της Κολομβίας κατέσχεσαν 2,7 τόνους κοκαΐνη που προορίζονταν για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο δύο επιχειρήσεων στα ανοικτά του Ισημερινού και της Κόστα Ρίκα, σε συνεργασία με τις αρχές των δύο χωρών και με την Interpol, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η κολομβιανή αστυνομία.

Η πρώτη κατάσχεση έγινε στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα χωρικά ύδατα του Ισημερινού, καθώς «κατά την καταδίωξη δύο πλεούμενων», οι διακινητές ναρκωτικών «πέταξαν στη θάλασσα 1.433 κιλά κοκαΐνης όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των αρχών», σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η δεύτερη κατάσχεση έγινε σε συνεργασία με την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών της Κόστα Ρίκα, του λιμενικού και της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, όταν αναχαιτίστηκαν «δύο εξωλέμβιες με 1.268 κιλά υδροχλωρικής κοκαΐνης».

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης «τρεις κολομβιανοί πολίτες, οι οποίοι βάσει της έρευνας είχαν σκοπό να μεταφέρουν τα ναρκωτικά από τις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό στην κεντρική Αμερική και κατόπιν στις ΗΠΑ συνελήφθησαν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η Κολομβία, με 960.000 στρέμματα καλλιεργειών, είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας -της βάσης της κοκαΐνης- παγκοσμίως, αλλά και η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης, με 646 τόνους το 2015, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια