default-image

Για 3η χρονιά η Ιεράπετρα στην εθελοντική δράση καθαριότητας

Κόσμος
Για 3η χρονιά η Ιεράπετρα στην εθελοντική δράση καθαριότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ιεράπετρας με την υπηρεσία καθαριότητας και το ΝΠΔΔ «Περιβάλλον», οργανώνουν τη συμμετοχή των ιεραπετριτών στην πανελλήνια περιβαλλοντική δράση "let's do it Greece" την Κυριακή 2 Απριλίου.

«Γίνε κι εσύ η αλλαγή που περιμένεις δηλώνοντας συμμετοχή έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας», αναφέρει στο κάλεσμα που απευθύνει σε όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα σχολεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους ο Δήμος Ιεράπετρας.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας και το «Let's Do It Greece» καλούν όλους τους συνδημότες να πάρουν μέρος στην πανελλήνια περιβαλλοντική δράση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου.

Μετά τις επιτυχημένες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια με τη συμμετοχή αρκετών συλλόγων, Τοπικών Κοινοτήτων, ομάδων και πολιτών και τη συνδρομή και υποστήριξη του Δήμου Ιεράπετρας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ενώνουμε και φέτος τις δυνάμεις μας και συμμετέχουμε ενεργά στο Let's do it Greece, στέλνοντας από την Ιεράπετρα το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς», μας είπε ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Ασπραδάκης.

Με το σύνθημα «2 Απριλίου όλη η Ελλάδα μια Οικογένεια» εθελοντικές ομάδες, δήμοι, περιφέρειες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, φορείς, σχολεία, ιδιώτες και πρωτοβουλίες πολιτών δίνουν και φέτος το μεγάλο ραντεβού με σκοπό να πραγματοποιήσουν εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και αισθητικής αναβάθμισης σε όλη τη χώρα!

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιεράπετρας και η Υπηρεσία Καθαριότητας καλούν τους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους, τις Τοπικές Κοινότητες, τα σχολεία, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις εθελοντικές ομάδες και τους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις της Κυριακής 2 Απριλίου, με σκοπό την καθαριότητα συγκεκριμένων σημείων στις περιοχές τους, να το δηλώσουν στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας μέχρι την Τετάρτη 29 Απριλίου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

«Ήδη έχουμε πάρει τις πρώτες δηλώσεις συμμετοχής σε αυτή τη δράση, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας - Νεάπολης, τους προσκόπους, το Νέο Πολιτιστικό Σύλλογο Ιεράπετρας και το Σύλλογο «Η Κρήτη δίνει ζωή», με τα μέλη των οποίων θα καθαρίσουμε την παλιά πόλη της Ιεράπετρας μέχρι το λιμάνι.

Μια δεύτερη εξόρμηση καθαριότητας οργανώνουμε σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ιεράπετρας - Νεάπολης, το Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Χωριού και τον Σύλλογο Γονέων του ίδιου σχολείου, με τους οποίους θα καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του Φράγματος Μπραμιανών, γιατί δεν ξεχνούμε ότι χθες γιορτάζαμε την παγκόσμια ημέρα του νερού, και αυτό το αγαθό είναι ίσως το πολυτιμότερο για την αγροτική Ιεράπετρα, όπου το νερό δεν επαρκεί.

Μέχρι την Τετάρτη 29 Μαρτίου θα περιμένουμε τη δήλωση συμμετοχής και άλλων σχολείων, συλλόγων και εθελοντών για να οργανώσουμε περισσότερες εξορμήσεις καθαριότητας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» Δήμου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Περιβαλλοντικές δράσεις

Από το 2015 στην Ιεράπετρα έχουν ξεκινήσει δύο εθελοντικά περιβαλλοντικά προγράμματα καθαρισμού και κλαδέματος δέκα χιλιάδων δέντρων στην περιοχή του δάσους του Απηγανιά, στην είσοδο του Κουτσουρά, με πρωτοβουλία του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας.

Σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Citizens in Action» υλοποιήθηκαν δύο σπουδαία περιβαλλοντικά προγράμματα.

Το πρώτο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορεινού, που αφορούσε τον καθαρισμό και την σηματοδότηση του φαραγγιού των πεταλούδων και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 7 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2016.

Το δεύτερο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουτσουρά - Σταυροχωρίου, αφορούσε σε εργασίες καθαρισμού και πυροπροστασίας στο πανέμορφο δασάκι του Κουτσουρά και πραγματοποιήθηκε από την 1η μέχρι και την 17η Αυγούστου του 2016.

Ήταν δύο σημαντικές εθελοντικές δράσεις, που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τον Δήμο Ιεράπετρας, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, με την στήριξη και τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης και των ξενοδοχείων της περιοχής του Μακρύ Γιαλού, τα οποία ανέλαβαν τη διατροφή 30 εθελοντών που είχαν έρθει από διάφορες χώρες του κόσμου και εργάστηκαν με αγάπη για το περιβάλλον κατά την διάρκεια των δύο αυτών προγραμμάτων.

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016 το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στην αναδασωμένη περιοχή του Απηγανιά, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το υποστήριξαν το ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» και το ΚΠΕ Ιεράπετρας - Νεάπολης σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση Citizens in Action, το Δασαρχείο Λασιθίου, τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς της περιοχής και τον σύλλογο Φίλοι του βοτανικού πάρκου του Απηγανιά.

Συνολικά στο πρόγραμμα εργάστηκαν 30 εθελοντές από 10 χώρες του κόσμου και κλαδεύτηκαν 6.000 δέντρα» μας είπε ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Τι είναι το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας   

Τα διεθνή προγράμματα εθελοντικής εργασίας μικρής διάρκειας (workcamp) είναι μια ευκαιρία για νέους και νέες από όλο τον κόσμο να συναντηθούν και να δουλέψουν μαζί, προς όφελος τοπικών κοινοτήτων και παράλληλα μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όποιον συμμετέχει σε αυτά.

Μέσα από ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας ο νέος μπορεί:

Να δει την προσφορά του να γίνεται έργο

Να συμβάλει σε έργα υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης

Να προβάλει ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής δέσμευσης και αλληλεγγύης

Να ζήσει 20 αξέχαστες μέρες με εθελοντές, από διάφορες γωνιές του πλανήτη

Να γνωρίσει τη ζωή σε κάποια από τα ομορφότερα και λιγότερο γνωστά μέρη της χώρας μας και του εξωτερικού!

Ένα πρόγραμμα, διαρκεί συνήθως 17-20 ημέρες.

Οι συνθήκες διαμονής είναι εντελώς βασικές.

Οι ομάδες φιλοξενούνται σε σχολεία ή ξενώνες και τα γεύματά τους ετοιμάζονται από τους ίδιους.

Οι ώρες εργασίας είναι συνήθως 6-7 καθημερινά εκτός Κυριακής.

Στον ελεύθερο χρόνο διοργανώνονται συναντήσεις με τοπικές ομάδες νέων, εκδρομές και επισκέψεις στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής.

Η γλώσσα επικοινωνίας είναι τα Αγγλικά.

Οι εθελοντές είναι ασφαλισμένοι για ατύχημα και ασθένεια για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Για να συμμετάσχει κάποιος, αρκεί να κάνει αίτηση και να υπάρχει ελεύθερη θέση στο πρόγραμμα που τον ή την ενδιαφέρει.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News