default-image

Ντάισελμπλουμ: Λυπημένος για τα... "ποτά και τις γυναίκες"

Κόσμος
Ντάισελμπλουμ: Λυπημένος για τα... "ποτά και τις γυναίκες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη «λύπη» του αν όσα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα πρόσβαλαν κάποιους εξέφρασε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αλλά τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον κάλεσε να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τις «ξενοφοβικές» -όπως τις αποκάλεσε- τοποθετήσεις του.

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς—πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσα και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», συμπλήρωσε ο ολλανδός.

Η επίμαχη δήλωση του Ντάισελμπλουμ, ότι δεν μπορεί να δαπανά κανένας τα χρήματά του σε αλκοόλ και «σε γυναίκες» και μετά να ζητά αλληλεγγύη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε χώρες του Νότου της Ευρώπης.

Αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη ο Νταισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον των ευρωβουλευτών για τις προσβλητικές του δηλώσεις εις βάρος των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης, τις οποίες είχε κάνει σε συνέντευξή του τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όχι, σίγουρα όχι», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε έναν ευρωβουλευτή που του είπε ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Οικολόγων Έρνεστ Ουρτασούν θέτει το θέμα των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ. «Θα απολογηθείτε γι' αυτό;» τον ρωτά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε κατηγορηματικά «όχι» αλλά στη συνέχεια έριξε την ευθύνη στα Ισπανικά ΜΜΕ ότι μετέφεραν έτσι τη δήλωσή του. Όπως είπε «αυτό που ξεκαθάρισα ήταν ότι η αλληλεγγύη έρχεται με ευθύνη γιατί αλλιώς δεν θα παραμείνει».

Ωστόσο, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, επέμεινε: «Έχω δέκα δευτερόλεπτα να σας διαβάσω τη δήλωσή σας; "Δεν μπορεί κάποιος να σκορπάει όλα τα χρήματα του σε γυναίκες και ποτά" είπατε όταν ερωτηθήκατε για την Ευρωζώνη. Ζητάτε συγγνώμη;»

«Όχι, σίγουρα όχι» απάντησε κοφτά ο Ντάισελμπλουμ για να προσθέσει ενοχλημένος: «Και μην μου διαβάζετε τη δήλωσή μου, βγήκε από αυτό εδώ το στόμα», επιβεβαιώνοντας δηλαδή πλήρως όσα είπε και δείχνοντας αμετανόητος.

Σε μια μακρά συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση».

«Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,Γ. Ντάισελμπλουμ βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό.

Σχόλια απολύτως καταδικαστέα, και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ακριβώς αυτή η ρητορεία που ανοίγει τον δρόμο, αν όχι για την πολιτική, τουλάχιστον για την ιδεολογική ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καλώς πράττουν και καταδικάζουν τώρα τέτοια σχόλια. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούν διάφορες δηλώσεις στελεχών τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες τροφοδότησαν την προπαγάνδα της βορειοευρωπαϊκής άκρας δεξιάς."

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News