default-image

Ο Τραμπ απαξίωσε την Μέρκελ, της αρνήθηκε χειραψία (vid)

Κόσμος
Ο Τραμπ απαξίωσε την Μέρκελ, της αρνήθηκε χειραψία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών ήταν το προσφυγικό, με τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει ότι η μετανάστευση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα και να προσθέτει ότι πάνω απ΄όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών. H κ.Μέρκελ αντέτεινε ότι πρέπει να γίνει δουλειά στο προσφυγικό, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να φροντίσουμε τους πρόσφυγες».

Πάντως, η καγκελάριος σημείωσε κάποια στιγμή στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «συζητήσαμε και ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα οι πολιτικοί δεν θα είχαν κανέναν ρόλο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως, υπονόησε και το ζήτημα των παρακολουθήσεων συνδιαλέξεων, λέγοντας ότι «έχει κάτι κοινό» με την κ.Μέρκελ και αναφερόμενος σε παλαιότερα δημοσιεύματα που ήθελαν τις ΗΠΑ να παρακολουθούν ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και την κ.Μέρκελ. Η καγκελάριος, πάντως, «κάρφωσε» τον Τραμπ για αναφορές που είχε κάνει εκείνος σε βάρος της κατά το παρελθόν, λέγοντάς του, ότι «είναι καλύτερο να μιλάει ο ένας με τον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλο».

Την αγνόησε... προκλητικά

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, σύμφωνα με το protothema.gr, η υποδοχή της «σιδηράς κυρίας» του Βερολίνου στον Λευκό Οίκο ήταν ιδιαιτέρως θερμή, ενώ τα χαμόγελα έδωσαν και πήραν ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σε μια εμφανή προσπάθεια να «σπάσουν τον πάγο» -τουλάχιστον ενώπιον των φωτογράφων, διότι, εάν όντως... έσπασε, θα το μάθουμε ενδεχομένως από τις δηλώσεις τους.

Μέσα στο Οβάλ Γραφείο, ωστόσο, την ώρα που οι δυο τους κάθονταν δίπλα-δίπλα και όταν ένας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία, για να βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε επιδεικτικά την καγκελάριο.

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του. Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας ανέκφραστος προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά και την... απαξίωσε πλήρως, χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της.

Μέρκελ: «Θετικές οι συνομιλίες»

Θετικές χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες επί σειράς θεμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες από τον Λευκό Οίκο μετά το πέρας της συνάντησής τους σήμερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Τραμπ: Δεν πιστεύει στον απομονωτισμό αλλά στο δίκαιο εμπόριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό" αλλά είναι υποστηρικτής ενός "δίκαιου" εμπορίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα», υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε "εξαιρετικά καλά" στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ «για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών» ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News