default-image

Αίσιο τέλος είχε η πειρατεία δεξαμενόπλοιου στη Σομαλία

Κόσμος
Αίσιο τέλος είχε η πειρατεία δεξαμενόπλοιου στη Σομαλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σομαλοί πειρατές οι οποίοι είχαν καταλάβει τη Δευτέρα το δεξαμενόπλοιο Aris 13 στα ανοικτά της Σομαλίας απελευθέρωσαν σήμερα τα οκτώ μέλη του πληρώματός του από τη Σρι Λάνκα που είχαν πάρει ομήρους και εγκατέλειψαν το σκάφος, όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μη κυβερνητική οργάνωση Oceans Beyond Piracy (OBP) και όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας ανώτερος αξιωματικός του σομαλικού λιμενικού.

Η πρώτη πειρατεία που καταγράφηκε μετά το 2012 τερματίστηκε έτσι με ασυνήθιστα ταχύ και αναίμακτο τρόπο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΣΟΜΑΛΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Σύμφωνα με τον Τζον Στιντ, εκπρόσωπο της OBP, το λιμενικό του Πούντλαντ, μιας ημιαυτόνομης επαρχίας της Σομαλίας, έκανε στους πειρατές «μια προσφορά που δεν μπορούσαν να αρνηθούν και οι πειρατές έφυγαν».

Νωρίτερα υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους πειρατές και τους λιμενικούς και άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της δύναμης, προεστών φυλών και των πειρατών.

«Έγινε μια συζήτηση μετά τη μάχη του απογεύματος (...) Αποσύραμε τις δυνάμεις μας και οι πειρατές έφυγαν», δήλωσε ο Αμπντιραχμάν Μοχάμουντ Χάσαν, ο γενικός διευθυντής του λιμενικού της επαρχίας Πούντλαντ, μιας δύναμης αντιμετώπισης της πειρατείας που χρηματοδοτούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένας πειρατής είπε ότι η απελευθέρωση των ναυτικών έγινε χωρίς να καταβληθούν λύτρα.

Σε προηγούμενες τέτοιες πειρατείες πολλά πληρώματα κρατήθηκαν υπό ομηρία για χρόνια ως την καταβολή λύτρων. Οκτώ Ιρανοί συνεχίζουν να είναι όμηροι ως ακόμη και σήμερα.

Το πλοίο μετέφερε πετρέλαιο από το Τζιμπουτί στο Μογκαντίσου και είχε εκμισθωθεί από έναν σομαλό επιχειρηματία. Οι πειρατές φέρονται να συμφώνησαν να απελευθερώσουν το πλοίο και το πλήρωμά του όταν έμαθαν πως το είχε μισθώσει ο επιχειρηματίας. Γενικά οι πειρατές αποφεύγουν να μπλέκουν με ισχυρούς επιχειρηματίες της Σομαλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News