default-image

Τραυματίας από έκρηξη σε γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι

Κόσμος
Τραυματίας από έκρηξη σε γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο Παρίσι από έκρηξη που σημειώθηκε αφού άνοιξε έναν φάκελο στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι, ανέφερε η αστυνομία.

Φωτογραφίες στη δημοσιότητα

Δύο φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης του φακέλου - βόμβα, στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι έστειλαν στην ελληνική αστυνομία οι γαλλικές υπηρεσίες. Ανταποκρινόμενη σε αίτημα για ενημέρωση που απηύθυναν οι Ελληνες αστυνομικοί, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν το γραφείο στο οποίο εξερράγη ο μηχανισμός και τα υπολείμματα της παγιδευμένης με εκρηκτικά επιστολής.

Το εν λόγω φωτογραφικό υλικό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από την ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ομοιότητες με το δέμα που εστάλη χθες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γαλλία ο φάκελος που περιείχε τη βόμβα έχει καταστραφεί από την έκρηξη και θα χρειαστεί ειδική επεξεργασία  από τα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να διευκρινιστεί -εάν δυνατόν- από που έχει σταλεί.

Ο φάκελος εστάλη μέσω ταχυδρομείου

Ο φάκελος, όπως μεταδίδει το kathimerini.gr, με τον εκρηκτικό μηχανισμό εστάλη μέσω ταχυδρομείου, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές. Μάλιστα πρόσθεσαν ότι είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες απειλητικά τηλεφωνήματα, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτά σχετίζονται με το περιστατικό.

Από τον εκρηκτικό μηχανισμό μια διοικητική υπάλληλος τραυματίστηκε στο πρόσωπο την ώρα που άνοιγε την παγιδευμένη επιστολή.

Πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το σημείο για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας

Αυτό πάντως που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική αστυνομία είναι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σκηνικό του 2010, οπότε είχαν ταχυδρομηθεί 14 πακέτα-βόμβες σε Ευρωπαίους ηγέτες, οργανισμούς της Ε.Ε. και πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα, ενώ γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν, σε συνεργασία και με τα ΕΛΤΑ, αντίστοιχα πακέτα προς άλλους παραλήπτες.

Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά τη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις με τη μεγαλύτερη από αυτές το Νοέμβριο του 2015 που στοίχισε τη ζωή σε 130 άτομα.

Το ΔΝΤ που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον διαθέτει γραφεία στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες για να διευκολύνει την επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αντίδραση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ

Η έκρηξη ενός "παγιδευμένου πακέτου" σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι είναι "μια επίθεση" που δείχνει πως "είμαστε πάντα στο στόχαστρο", δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο μιας επίσκεψης στην Τουλόν (νοτιοανατολικά).

Η έκρηξη αυτή προκάλεσε έναν τραυματία που βρίσκεται "μεταξύ ζωής και θανάτου", πρόσθεσε ο Ολάντ. Η αστυνομική διεύθυνση είχε κάνει αρχικά λόγο για έναν ελαφρά τραυματία. Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας.

Καταδίκη και από την Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε την έκρηξη στα γραφεία του Παρισιού κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη βίας».

«Καταδικάζω αυτή την άνανδρη πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ για να συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με την εντολή μας. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού μας».

Πυρά και τραυματίες και σε λύκειο στη Γαλλία

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν σε λύκειο της πόλης Γκρας της Προβηγκίας. Υπαρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ενας άνδρας συνελήφθη μετά την επίθεση στο λύκειο της πόλης Γκρας από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με το BFM TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News