default-image

130 κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά του διατάγματος Τραμπ

Κόσμος
130 κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά του διατάγματος Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 130 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ κατήγγειλαν το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι πλήττει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας όσο και το προηγούμενο.

«Θα στείλει στους μουσουλμάνους, περιλαμβανομένων αυτών που είναι θύματα ή μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ένα μήνυμα το οποίο θα ενισχύσει την εκστρατεία προπαγάνδας (…) λέγοντας ψευδώς ότι οι ΗΠΑ είναι σε πόλεμο με το ισλάμ», αναφέρουν σε επιστολή τους που απευθύνουν στον Τραμπ.

«Αντίθετα, με το να δεχόμαστε τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και ταξιδιώτες αποκαλύπτουμε τα ψέματα των τρομοκρατών και αντιστεκόμαστε στο ψευδές τους όραμα», συνεχίζει η επιστολή.

Μεταξύ των 134 προσώπων που υπέγραψαν την επιστολή, ανάμεσά τους και κάποιοι που υπηρέτησαν κυβερνήσεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, είναι ο πρώην διπλωμάτης Νίκολας Μπερνς, ο πρώην διευθυντής αντιτρομοκρατίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ρίτσαρντ Κλαρκ και η πρώην υφυπουργός Άμυνας Μισέλ Φλόρνοϊ.

Πολλοί από τους υπογράφοντες έχουν υπηρετήσει Δημοκρατικούς προέδρους, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, η πρώην σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας Μάθιου Όλσεν.

«Απαγορεύσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο διάταγμα πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια και επιπλέον την αξιοπρέπεια της μεγάλης μας χώρας», εκτιμούν στην επιστολή τους, απηχώντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ενώπιον των δικαστηρίων πολλές αμερικανικές Πολιτείες που έχουν προσφύγει κατά του νέου αλλά και του προηγούμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

Το διάταγμα «αποδυναμώνει την ικανότητα αυτής της χώρας να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής μας ασφάλειας καθώς δεν στηρίζει τη σταθερότητα των εταίρων μας που προσπαθούν να δεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων», τονίζεται στην επιστολή.

Η ίδια επιστολή εστάλη και σε αρκετούς υπουργούς, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι.

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα υιοθετήθηκε στις 6 Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ στις 16 του ίδιου μήνα. Απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε όλους τους πρόσφυγες για διάστημα 120 ημερών και αναστέλει την παροχή αδειών εισόδου για διάστημα 90 ημερών για τους πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης.

Το διάταγμα αυτό αποτελεί μια διορθωμένη εκδοχή του πρώτου διατάγματος της 27ης Ιανουάριου, το οποίο είχε προκαλέσει σοκ και οργή στην παγκόσμια κοινότητα και η ισχύς του οποίους ανασταλεί στις 3 Φεβρουάριου έπειτα από απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News