default-image

2.000 Ιρανοί έχουν σκοτωθεί σε Ιράκ - Συρία

Κόσμος
2.000 Ιρανοί έχουν σκοτωθεί σε Ιράκ - Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 2.000 μαχητές που έχουν σταλεί από το Ιράν έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής του ιδρύματος Ιρανών μαρτύρων και βετεράνων, όπως μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

«Περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν πέσει μάρτυρες τόσο στο Ιράκ όσο και αλλού», δήλωσε ο Μοχαμάντ Αλί Σαχιντί Μαχαλατί χωρίς να διευκρινίσει το χρονικό διάστημα ή την εθνικότητα των νεκρών.

Ο Μαχαλατί πρόσθεσε ότι οι μαχητές αυτοί σκοτώθηκαν για να υπερασπιστούν «τα ιερά μαυσωλεία», μια αναφορά στους τάφους των διαδόχων του προφήτη ή της οικογένειας του προφήτη στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με του σιίτες που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στο Ιράν.

Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η επίθεση εναντίον των «ιερών μαυσωλείων» αποτελεί για την Τεχεράνη «κόκκινη γραμμή», η οποία δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Το Ιράν, που υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει αναπτύξει στη Συρία «στρατιωτικούς συμβούλους», αλλά και «εθελοντές» μαχητές από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Το Ιράν υποστηρίζει επίσης την ιρακινή κυβέρνηση και τους Κούρδους του Ιράκ απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Σαχιντί είχε δηλώσει ότι «ο αριθμός των μαρτύρων της χώρας μας» που έχουν σκοτωθεί στη Συρία «έχει ξεπεράσει τους 1.000».

Η «μεραρχία Φατεμιγιούν», που αποτελείται από εθελοντές Αφγανούς, είναι μια από τις κύριες δυνάμεις που εκπαιδεύουν Ιρανοί αξιωματικοί και συμμετέχει στις μάχες στη Συρία. Τα ιρανικά μέσα μεταδίδουν τακτικά τον θάνατο αυτών των «εθελοντών» και των «συμβούλων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News