Κόσμος

Σε ελληνικούς ρυθμούς "χτυπά" η "καρδιά" της Ουκρανίας

Σε ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ελληνικά χωριά της Ουκρανίας, το Σαρτανά, με περίπου 10.000 Έλληνες κατοίκους...

Σε ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ελληνικά χωριά της Ουκρανίας που επλήγη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα δεινά του πολέμου, το Σαρτανά, με περίπου 10.000 Έλληνες κατοίκους, ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Με ελληνική μουσική και τραγούδια στην είσοδο της κωμόπολης, κάτοικοι και Αρχές, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κούρτσης, μέλη της ελληνικής κοινότητας, περήφανοι γι' αυτή την επίσκεψη της «Ελλάδας» στο πρόσωπο του υφυπουργού στον τόπο τους, για το ενδιαφέρον και την αξία που τους προσδίδει σε τόσο δίσεκτους καιρούς, υποδέχθηκαν με συγκίνηση και θέρμη τον κ. Κουίκ.

Ποταμός οι αφηγήσεις τους από τις δραματικές ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, τους βομβαρδισμούς του 2014 και 2015 που άφησαν τα ανεξίτηλα σημάδια του πολέμου στα σπίτια τους, τα οποία θέλησαν να δείξουν στον κ. Κουίκ και τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου - η οποία τον συνόδευε μαζί με την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία- τους νεκρούς που θρήνησαν, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλουν για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Μια στάση στο νεκροταφείο του χωριού, φόρο τιμής στους νεκρούς και μετά η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο σχολείο του χωριού. Ένα πιλοτικό σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενδεκατάξιο, που έγινε ο τόπος χαράς και ενθουσιασμού, μια τέτοια μέρα, με τους μαθητές να υποδέχονται τον υφυπουργό Εξωτερικών κρατώντας ελληνικές σημαίες, χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και φωνάζοντας:

«Αγαπάμε την Ελλάδα, είναι η πατρίδα μας». «Να βρει ειρήνη η περιοχή και την επόμενη φορά να δω φωτεινά και χαμογελαστά πρόσωπα», ευχήθηκε ο κ. Κουίκ σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Η συντονίστρια εκπαίδευσης στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Χρύσα Ταμίσογλου και οι δάσκαλοι του σχολείου ανέλαβαν να ξεναγήσουν τον κ. Κουίκ στις αίθουσες διδασκαλίας και στις τάξεις που διδάσκονται ειδικά η ελληνική γλώσσα και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, και ανέδειξαν τη σημασία των προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών και φιλοξενίας για να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσής των προγραμμάτων αυτών και ζήτησαν σύμβολα από την πατρίδα, όπως ελληνικές σημαίες και παραδοσιακές χορευτικές φορεσιές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το ελληνικό λαογραφικό μουσείο, που φιλοξενείται στο σχολείο, με εκθέματα που προσφέρουν ένα πανόραμα του πολιτισμού των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Επόμενος προορισμός της ελληνικής διπλωματικής αποστολής ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου ο υφυπουργός μαζί με τον δήμαρχο του χωριού απέτισαν φόρο τιμής στους ομογενείς που σκοτώθηκαν στους πρόσφατους βομβαρδισμούς αφήνοντας λουλούδια στο μνημείο τους. Πεζός ο υφυπουργός κατευθύνθηκε στην εκκλησία ενθυμούμενος συγκινημένος πως το 2005 ήταν «παρών» ως δημοσιογράφος στα εγκαίνια του ναού καλύπτοντας δημοσιογραφικά την επίσκεψη στην ομογένεια της Ουκρανίας του τότε υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

Η επιστροφή στη Μαριούπολη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, με επικεφαλής τον υφυπουργό, είχε ως σταθμό το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, όπου ξεναγήθηκε από την πρόεδρό του, Νάντια Τσαπνή, στους χώρους τους οποίους κάθε Σαββατοκύριακο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε ανήλικους και ενήλικους. Στο κέντρο, όπως ενημέρωσε η κ. Τσαπνή, εκτός από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας τόσο σε Έλληνες όσο και σε Ουκρανόφωνους και σε Ρωσόφωνους, γίνονται παράλληλα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιού, ενώ λειτουργεί και τμήμα προσχολικής αγωγής.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην κατάμεστη από ομογενείς αίθουσα, ο κ. Κουίκ ανακοίνωσε μέτρα έμπρακτης στήριξης της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, αλλά έλαβε το πιο θερμό χειροκρότημα όταν απευθύνθηκε στο πολυάριθμο ακροατήριο με δύο λέξεις: «συμπατριώτες και συμπατριώτισσες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια