default-image

Σε διάσπαση οδηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας

Κόσμος
Σε διάσπαση οδηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος έληξε πριν λίγο στο ξενοδοχείο Πάρκο Ντει Πρίντσιπι της Ρώμης, χωρίς να εισακουσθεί η έκκληση της εσωκομματικής μειοψηφίας.

Κατά την παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, ζήτησε από τον Ρέντσι να δοθεί περισσότερος χρόνος και να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όχι τον Μάιο, αλλά τον Ιούλιο ή μετά το Καλοκαίρι.

Κύριος στόχος του αιτήματος αυτού, είναι να μπορέσουν και οι άλλοι υποψήφιοι στην γραμματεία, εκτός από τον Ρέντσι, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα μέλη και στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ρέντσι, όμως, ο οποίος παραιτήθηκε, όπως προβλέπει το καταστατικό, για να μπορέσει να διεξαχθεί το συνέδριο, δεν θέλησε να δευτερολογήσει. Στελέχη του κόμματος, δε, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας απάντησαν ότι το συνέδριο, τυπικά, έχει ήδη αρχίσει και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του.

Μένει να διαπιστωθεί τι ακριβώς θα συμβεί στην διεύθυνση του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη, με θέμα, πάντα, την προετοιμασία του συνεδρίου. Αν δεν φτάσει κάποιο καινούριο μήνυμα, θα σημαίνει ότι ο διάλογος με την εσωτερική, αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών», έχει διακοπεί οριστικά. Ο Ματτέο Ρέντσι κατέστησε σαφές, πάντως, ότι πρόκειται και πάλι να θέσει υποψηφιότητα, για την θέση του γραμματέα του κόμματος, διότι «είναι κάτι που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του απαγορεύσει».

Σε ότι αφορά τους αριστερούς «αντιφρονούντες» του κόμματος, τέλος, δεν έχουν ακόμη επισημοποιήσει την απόφασή τους να δώσουν ζωή σε νέα πολιτική δύναμη, αλλά σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News