Κόσμος

350.000 παιδιά εγκλωβισμένα στη Μοσούλη

Περίπου 350.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη, προειδοποίησε σήμερα η βρετανική μκο Save the Children.

Περίπου 350.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη, προειδοποίησε σήμερα η βρετανική μκο Save the Children, η οποία κάλεσε τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους «να κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν».

«Ασφαλείς διάδρομοι απομάκρυνσης για τους αμάχους πρέπει να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό», επέμεινε ο Μαουρίτσιο Κριβαλέρο, ο διευθυντής της μκο στο Ιράκ.

Περίπου 350.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών, «έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη και οι συνέπειες των βομβαρδισμών (...) σε αυτούς τους στενούς και πυκνοκατοικημένους δρόμους κινδυνεύουν να είναι οι πιο φονικές απ΄ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε αυτή τη σύγκρουση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Οικογένειες με τις οποίες επικοινώνησε η ΜΚΟ δήλωσαν πως «η διαφυγή δεν είναι επιλογή» λόγω των απειλών για συνοπτικές εκτελέσεις που εξακοντίζουν οι μαχητές του ΙΚ, των πυρών των ελεύθερων σκοπευτών και των ναρκών κατά προσωπικού.

«Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν», πρόσθεσε ο Κριβαλέρο.

«Οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους» οι οποίες «αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, ανεπάρκεια νερού και φαρμάκων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, πηγές ασφαλείας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφεραν πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τρεις ιρακινοί στρατιώτες, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν σήμερα συνοικίες οι οποίες ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από το ΙΚ στην ανατολική Μουσούλη.

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο στρατιωτικό σημείο ελέγχου και σκότωσε τρεις στρατιώτες και η δεύτερη συγκέντρωση αμάχων στην εμπορική συνοικία της πόλης γνωστή ως "My Fair Lady" σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Περίπου δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στις δύο επιθέσεις που πραγματοποίησαν άνδρες οι οποίοι φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, ανέφεραν οι πηγές, από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της περιοχής των Κούρδων που βρίσκεται ανατολικά της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι βομβιστές εισήλθαν στην ανατολική Μοσούλη από το δυτικό τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις εκδίωξαν το ΙΚ από την ανατολική Μοσούλη κατά την πρώτη φάση μιας επίθεσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Η δεύτερη φάση της εκστρατείας, στη δυτική Μοσούλη, ξεκίνησε σήμερα.

Εστιατόριο στην περιοχή My Fair Lady με την ίδια επωνυμία αποτέλεσε στόχο επίθεσης αυτοκτονίας στις 10 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια