default-image

Ισόβια καταδίκη σε τζιχαντιστή στη Σουηδία

Κόσμος
Ισόβια καταδίκη σε τζιχαντιστή στη Σουηδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Σύρος πρώην τζιχαντιστής ηλικίας 46 ετών καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη στη Σουηδία για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες το 2012 Σύρων στρατιωτών, ένα γεγονός που είχε βιντεοσκοπηθεί.

Ο Χάισαμ Όμαρ Σάχανχ ήταν, σύμφωνα με τη σουηδική δικαιοσύνη, μέλος μιας ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία το 2012 συμμετείχε στη δολοφονία επτά στρατιωτών που δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιηθούν στην επαρχία Ιντλίμπ.

Στις αρχές του 2013 έφυγε από τη Συρία και ζήτησε άσυλο στη Σουηδία, όπου έλαβε άδεια παραμονής.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από τους New York Times φαίνεται να εκτελεί ο ίδιος έναν από τους στρατιώτες με ένα τουφέκι.

Ο Σάχανχ συνελήφθη στο Έρεμπρο στην κεντρική Σουηδία τον Μάρτιο του 2016. Αν και παραδέχθηκε ότι εκείνος εμφανίζεται στο βίντεο, ισχυρίστηκε ότι ανώτεροί του τον είχαν επιφορτίσει με την εκτέλεση των καταδικασθέντων σε θάνατο.

Το σουηδικό δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του αυτό και τον έκρινε ένοχο για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Τόνισε μάλιστα «τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες (της εκτέλεσης), με τα θύματα να έχουν αναγκαστεί να γονατίσουν, και πολλά από αυτά να έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη».

Όχι μόνο «τα θύματα είχαν σοβαρά τραύματα και δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», αλλά επιπλέον «απεδείχθη ότι λιγότερες από δύο ημέρες μεσολάβησαν από τη σύλληψη των στρατιωτών και την εκτέλεσή τους», υπογράμμισαν οι δικαστές.

Προτού πολεμήσει στη Συρία, ο Σάχανχ έζησε 10 χρόνια στην Ιταλία, όπου εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στην περιοχή του Μιλάνου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα.

Τον Φεβρουάριο του 2012 συνελήφθη όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια σε μια διαδήλωση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ρώμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News