Κόσμος

Ξεσηκωμός σε όλη την Αμερική για το διάταγμα Τραμπ

Το Συμβούλιο Αμερικανό-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, υπέβαλε ομοσπονδιακή μήνυση εκπροσωπώντας 20 υποθέσεις.

Το Συμβούλιο Αμερικανό-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, υπέβαλε ομοσπονδιακή μήνυση εκπροσωπώντας 20 υποθέσεις.

Ομοσπονδιακοί δικαστές στις ΗΠΑ εμπόδισαν την απέλαση όσων κρατήθηκαν σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ για την μετανάστευση, ενώ αριθμός μηνύσεων υποβλήθηκε χθες.

Μήνυση υπέβαλε και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ παραβιάζει την νομική πρόβλεψη περί ίσης προστασίας, αλλά και την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. Αρκετοί άλλοι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων.

"Πρόκειται για μία παραβίαση και έναν κίνδυνο για όλους τους πολίτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και για όλες τις θρησκείες" δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζέι Ίνσλι, που είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τη μήνυση που υπέβαλε η πολιτεία της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν οι εταιρίες Amazon.com Inc και Expedia Inc, που έχουν την έδρα τους στην περιοχή του Σιάτλ.

Η Amazon χρειάστηκε ν' ακυρώσει ένα επιχειρηματικό ταξίδι για υψηλόβαθμο δικηγόρο της που έχει γεννηθεί στη Λιβύη και είναι υπήκοος της Βρετανίας, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα που υποστηρίζουν τη μήνυση, ενώ 49 από τους εργαζόμενους της γεννήθηκαν σε χώρες από τις επτά για τις οποίες εφαρμόζονται οι περιορισμοί.

Παράλληλα, επτά νέοι εργαζόμενοι της εταιρίας είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί να τοποθετηθούν σε γραφεία εκτός των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η Expedia δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τα προγράμματα ταξιδιού τουλάχιστον 1.000 πελατών της, ενώ η εταιρία έχει οικονομικό κόστος για την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την πληρωμή νομικών συμβουλών για το χειρισμό της κατάστασης.

Ο τομέας της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας, που έχει πρωταγωνιστική θέση στην απασχόληση ξένων εργατών ασκεί την πιο έντονη κριτική στην εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης, ενώ μία ομάδα εταιριών του κλάδου αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα προκειμένου να συζητήσει για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης των μηνύσεων και τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται.

Σχόλια