Κόσμος

Αντιδρά το Ιράκ στην απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρεσβευτή σήμερα ή αύριο για να του εκφράσει την απογοήτευση της Βαγδάτης για την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρεσβευτή σήμερα ή αύριο για να του εκφράσει την απογοήτευση της Βαγδάτης για την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο Ιρακινών στο αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Το διάταγμα αυτό του Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ιράκ, όπου στρατοπεδεύουν περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί να βοηθήσουν τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ στον πόλεμο που διεξάγουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κάποια μέλη του ιρακινού κοινοβουλίου δήλωσαν μάλιστα ότι το Ιράκ θα πρέπει να προβεί σε αντίποινα, λαμβάνοντας παρόμοια μέτρα κατά των ΗΠΑ.

Το διάταγμα του Τραμπ απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών του Ιράκ και άλλων έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών για 90 ημέρες. Επίσης παγώνει για τέσσερις μήνες την είσοδο προσφύγων στη χώρα και απαγορεύει οριστικά την είσοδο προσφύγων από τη Συρία.

Σχόλια