Κόσμος

Γαλλία: Σοσιαλιστές αλλά με εντελώς διαφορετική πολιτική

Η πρωτοφανής και πρωτόγνωρη κατάσταση για την κυβέρνηση είναι ότι από σήμερα και για τους επόμενους τρεις μήνες, έως τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, έχει εμπλακεί σε ένα είδος «συγκατοίκησης» με έναν επίσημο υποψήφιο, που είναι εντελώς αντίθετος με την πολιτική της.

Οι κάλπες των προκριματικών εκλογών που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας με την ονομασία «La belle Alliance populaire», (Η ωραία Λαϊκή Συμμαχία) ανέδειξαν χθες τον Μπενουά Αμόν νικητή, με ευρεία πλειοψηφία 58,65% έναντι 41,35% για τον Μανουέλ Βαλς.

Μαζί με τον Αμόν κερδίζει η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του κόμματος, στην οποία είχε πρωτοστατήσει ο Αμόν και που είναι γνωστή ως: «Les frondeurs» (Οι εξεγερμένοι). Επί της ουσίας, η εξουσία του Σοσιαλιστικού κόμματος, πέρασε χθες στη ριζοσπαστική πτέρυγα.

Η πρωτοφανής και πρωτόγνωρη κατάσταση για την κυβέρνηση είναι ότι από σήμερα και για τους επόμενους τρεις μήνες, έως τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, έχει εμπλακεί σε ένα είδος «συγκατοίκησης» με έναν επίσημο υποψήφιο, που είναι εντελώς αντίθετος με την πολιτική της. Έτσι η σημερινή «επόμενη μέρα» θεωρείται κρίσιμη για τις πρώτες αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ θα συγκεντρώσει σήμερα τους υπουργούς του και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα συμπεράσματα που θα αντλήσει από το χθεσινό αποτέλεσμα.

Έχει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, όπως: πάνω σε ποια πολιτική βάση θα στηριχθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο τρίμηνο, εάν θα συνεχισθεί χωρίς πρόβλημα η κυβερνητική συνεργασία και εάν θα μπορέσει να συγκρατήσει πιθανές διαρροές προς τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Αύριο Τρίτη, η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος θα έχει συγκέντρωση στη Βουλή, τη δε Τρίτη το βράδυ, θα έχουν ξεχωριστή συγκέντρωση οι βουλευτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, οι γνωστοί ως «μεταρρυθμιστές», στους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν ασκεί ιδιαίτερη έλξη.

Άλλωστε ένα από τα στελέχη της καμπάνιας Μακρόν ο πολύ γνωστός δήμαρχος της Λιόν, σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Κολόμπ, με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί ήδη τους σοσιαλιστές συναδέλφους του να προσχωρήσουν στο κίνημα Μακρόν.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια συσπείρωσης του Σοσιαλιστικού κόμματος γύρω από τον Μπενουά Αμόν αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Εφ' όσον και εάν υπάρξει προοπτική νίκης στην προεδρική του Μαΐου, η δυναμική της προκριματικής που ανέδειξε τον Αμόν, θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα και να ενώσει. Εάν όμως δεν κατορθώσει, τις πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας για την προεδρία, να δώσει μια προοπτική νίκης, τότε η δυναμική που τον ανέδειξε μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Μια πιο ενδελεχής ανάλυση, στο κανάλι BFMTV (IPSOS), του εκλογικού σώματος που έδωσε τη νίκη στον Αμόν, έδειξε ότι στο σώμα των «συμπαθούντων» του Σοσιαλιστικού κόμματος ο Μανουέλ Βαλς και ο Μπενουά Αμόν είχαν σχεδόν ισοπαλία με τον Βαλς ελάχιστα μπροστά.

Τη νίκη στον Μπενουά Αμόν την έδωσαν οι εκλογείς εκτός Σοσιαλιστικού κόμματος στους οποίους ήταν ανοικτή η προκριματική "Belle Alliance populaire".Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν ήδη, ως προς το όφελος για ένα κόμμα, η οργάνωση «ανοικτής» προκριματικής.

Τις ερχόμενες εβδομάδες, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο είδος προκριματικής, αυτής των σφυγμομετρήσεων.

Ο Μπενουά Αμόν έχει να εργασθεί σκληρά, αφού για την ώρα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην 5η θέση έχοντας μπροστά του τους: Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Εμμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Στη χθεσινή ομιλία του μετά τη νίκη, δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει συνάντηση με τον Ζαν Λικ Μελανσόν επικεφαλής του κινήματος «La France insoumise» (η ανυπότακτη Γαλλία) και τον υποψήφιο των Πρασίνων και Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό.

Ο Μπενουά Αμόν δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Σχόλια