default-image

Απαγορεύεται με νόμο η διακοπή κύησης στο β’ τρίμηνο

Κόσμος
Απαγορεύεται με νόμο η διακοπή κύησης στο β’ τρίμηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κυβερνήτης του Άρκανσας Έισα Χάτσινσον επικύρωσε χθες Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει μια κοινή ιατρική πράξη για τη διακοπή της κύησης στο δεύτερο τρίμηνο, υιοθετώντας μια από τις πιο περιοριστικές πολιτικές στο θέμα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, απαγορεύει τη διαστολή και απόξεση μήτρας, μια πρακτική την οποία όσοι τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις θεωρούν ότι είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, όμως οι υποστηρικτές της νομοθεσίας θεωρούν "βάρβαρη".

Ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προτεραιτότητά τους και με τους Ρεπουμπλικάνους να κυριαρχούν και στα δύο σώματα της Γενικής Συνέλευσης δεν συνάντησε μεγάλη αντίσταση.

Παρόμοιοι νόμοι έχουν υιοθετηθεί στο Μισισιπή και τη Λουιζιάνα. Ανάλογα νομοσχέδια στο Κάνσας, την Οκλαχόμα και την Αλαμπάμα δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη καθώς αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher το οποίο παρακολουθεί τη νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις.

Αντίπαλοι της νομοθεσίας στο Άρκανσας δεσμεύθηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

"Ο νόμος θέτει μεγάλο βάρος στο συνταγματικό δικαίωμα μιας γυναίκας να προχωρήσει σε άμβλωση στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πιστεύω ότι οι νομοθέτες το γνωρίζουν και δεν τους νοιάζει", δήλωσε η Ρίτα Σκλαρ δικηγόρος της American Civil Liberties Union.

Ο Χάτσινσον, ένας Ρεπουμπλικάνος, πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα τηρήσει τον νόμο, αν του δοθεί η ευκαιρία, ενώ πρόσθεσε ότι τα ιατρικά δεδομένα, τα οποία συνεχώς αλλάζουν, για τη βιωσιμότητα ενός εμβρύου ενδέχεται να αλλάξουν τον παραδοσιακό ορισμό του τριμήνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News