default-image

600 δισ. δίνει η Κίνα για να βελτιώσει τα χωράφια της

Κόσμος
600 δισ. δίνει η Κίνα για να βελτιώσει τα χωράφια της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα σχεδιάζει να δαπανήσει τεράστια ποσά τα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας των αγρών της, ελπίζοντας να αυξήσει την παραγωγή δημητριακών, καθώς η μείωση της καλλιεργήσιμης έκτασης δημιουργεί πιέσεις για τη διατροφή του τεράστιου πληθυσμού της.

Ένα ποσό 600 δις. γιουάν (περίπου 88 δις. δολαρίων) θα διατεθεί συνολικά για τη βελτίωση της αγροτικής γης έως το 2020, δήλωσε ο Χαν Τζουν, αναπληρωτής διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας για αγροτικά έργα, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα.

Η κεντρική και οι τοπικές κυβερνήσεις θα δώσουν τα κεφάλαια, δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι προσπάθειες θα προσελκύσουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Πρόκειται για την τελευταία κίνηση του εθνικού προγράμματος για τη δημιουργία «υψηλών προδιαγραφών αγροτικής γης», η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, αφορά σε μεγάλης κλίμακας όμορα κομμάτια γης με γόνιμο έδαφος και σύγχρονες αγροτικές διευκολύνσεις.

Αυτός ο τύπος της αγροτικής γης μπορεί να διατηρεί σταθερές και υψηλές αποδόσεις και να έχει υγιείς οικολογικές συνθήκες και ισχυρή δυναμικότητα για να αντισταθεί σε φυσικές καταστροφές.

Η Κίνα βελτίωσε περίπου 26,87 εκατ. εκτάρια αγροτικής γης από το 2011 έως το 2015 για να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές αυτές.

Το υπουργείο Γεωργίας και Πόρων εκτιμά ότι θα υπάρξει μία αύξηση κατά 10-20% της δυναμικότητας παραγωγής σιτηρών.

Με το νέο επενδυτικό σχέδιο, η βελτίωση άλλων 26,67 εκατ. εκταρίων μπορεί να ολοκληρωθεί έως το 2020, δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βελτιώσει 40 εκατ. εκτάρια.

Η καλλιεργήσιμη έκταση της Κίνας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατασκευής νέων κατοικιών και εργοστασίων, ενώ κάποια γη έχει αναδασωθεί με δέντρα και γρασίδι για οικολογική προστασία.

Η κατανάλωση σιτηρών της Κίνας είναι μικρότερη κατά περίπου 20 εκατ. τόνους από την παραγωγή της, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News