Κόσμος

Γαλλία: Πρώτη σε νέα δημοσκόπηση η Λεπέν

Με προβληματισμό παρακολουθεί η γαλλική κοινή γνώμη την προεκλογική εκστρατεία της χώρας, ιδιαίτερα μετά από τη δημοσιοποίηση νέας δημοσκόπησης της εφημερίδας Le Monde που δίνει την πρώτη θέση στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και το κόμμα «Εθνικό Μέτωπο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, η Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 25 και 26% έναντι 23 με 25% του σοσιαλιστή Φρανσουά Φιγιόν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Sopra Steria για λογαριασμό των Cevipof και Le Monde σε δείγμα 15.921 ανθρώπων.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Φιγιόν προηγείτο με 28% ενώ η Λεπέν ακολουθούσε με 25%.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, όμως, το τοπίο άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει και ο πλανήτης άρχισε να παρακολουθεί στενά την εκλογική κούρσα στη Γαλλία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, Γάλλος σοσιαλιστής, δήλωσε την Πέμπτη στο Νταβός ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η Λεπέν να καταφέρει να εξασφαλίσει τη διευρυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για εξασφαλίσει την εκλογή της.

[Προβληματισμός στη Γαλλία: Πρώτη σε νέα δημοσκόπηση η Λεπέν -]

«Δεν ανησυχώ ότι η κυρία Λεπέν θα γίνει πρόεδρός μου» είπε ο κ. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Δεν θέλω την κ. Λεπέν στην εξουσία. Ποτέ, μα ποτέ στη χώρα μου» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Η Μαρίν Λεπέν έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους της να οδηγήσει τη Γαλλία εκτός ευρώ αν εκλεγεί.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια