default-image

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από κατάρρευση πολυκατοικίας

Κόσμος
Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από κατάρρευση πολυκατοικίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες πυροσβέστες εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του παλαιότερου πολυωρόφου κτιρίου του Ιράν το οποίο κατέρρευσε έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στους χώρους του.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, αλλά και με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 30, ενώ το Reuters επικαλείται την κρατική ιρανική τηλεόραση και κάνει λόγο για τουλάχιστον 75 τραυματίες, περιλαμβανομένων 45 πυροσβεστών.

Η κατάρρευση του 15ώροφου (17ώροφο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες) κτιρίου Plasco στο κέντρο της Τεχεράνης μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 200 πυροσβέστες κλήθηκαν για την επιχείρηση κατάσβεσης και δεκάδες ενδεχομένως να βρίσκονταν ακόμη μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε.

"Ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς 300 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε", μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το FARS διευκρινίζοντας ότι όλοι είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο εκτός από τους πυροσβέστες.

Πολλοί πυροσβέστες είχαν ήδη τραυματιστεί προτού καταρρεύσει το κτίριο.

Η φωτιά φέρεται ότι ξεκίνησε από τον 9ο όροφο και γρήγορα εξαπλώθηκε σε βιοτεχνίες ενδυμάτων που βρίσκονται σε ψηλότερους ορόφους.

"Ο επιστάτης του κτιρίου και μερικοί πυροσβέστες βρίσκονταν μέσα στους χώρους του όταν αυτό κατέρρευσε", είπε ο Αχμέντ, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος μέσα στο κτίριο.

"Εχασα όλο μου το απόθεμα. Χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου φαινόταν να έχει λυγίσει και να φθάνει ως το έδαφος ενώ γύρω από αυτόν περίπου 100 πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζαλάλ Μαλέκιας δήλωσε ότι το κτίριο ήταν γνωστό για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

"Είχαμε επανειλημμένως προειδοποιήσει τους διαχειριστές του για την έλλειψη ασφαλείας", δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν διέθετε επαρκή αριθμό πυροσβεστήρων.

"Ακόμη και στις σκάλες ήταν συγκεντρωμένα πολλά ρούχα και αυτό είναι αντίθετο με τους κανονισμούς ασφαλείας. Οι διαχειριστές δεν έδιναν προσοχή στις προειδοποιήσεις", είπε στην κρατική τηλεόραση.

Το κτίριο χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας του '60 και στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο και βιοτεχνίες ενδυμάτων.

Ήταν το πρώτο πολυώροφο κτίριο και το πρώτο εμπορικό κέντρο της Τεχεράνης και ήταν το ψηλότερο στην πόλη όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1962 και μέχρι τα επόμενα χρόνια που κτίστηκαν ψηλότερα.

Κατασκευάστηκε από τον Χαμπιμπολάχ Ελγκανιάν, έναν ιρανο-εβραίο επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη για διασυνδέσεις με το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News