default-image

Μάλι: 37 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

Κόσμος
Μάλι: 37 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 37 πρώην αντάρτες και μέλη φιλοκυβερνητικών ένοπλων ομάδων σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα σε ένα στρατόπεδο στην πόλη Γκάο στο βόρειο Μάλι, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

«Ένας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε εναντίον του στρατοπέδου», όπου βρίσκονται πρώην αντάρτες κυρίως Τουαρέγκ και μέλη φιλοκυβερνητικών ένοπλων ομάδων στο Γκάο. «Ο απολογισμός είναι 37 νεκροί», δήλωσε μια στρατιωτική πηγή από την αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι (Minusma).

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από μια κυβερνητική πηγή στο Γκάο.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters που έφτασε στο στρατόπεδο λίγο μετά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου, που σημειώθηκε περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ότι είδε δεκάδες πτώματα στο χώμα, ενώ δίπλα τους κείτονταν οι τραυματίες.

Οι στρατιώτες και τα μέλη των ένοπλων ομάδων κάνουν κοινές περιπολίες βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να τερματιστεί η βία στο βόρειο Μάλι.

Μια στρατιωτική επέμβαση υπό τη Γαλλία το 2013 εκδίωξε τους ισλαμιστές αντάρες, περιλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, και οι οποίοι είχαν καταλάβει το βόρειο Μάλι έναν χρόνο νωρίτερα.

Παρόλα αυτά οι ισλαμιστές εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή και η ανασφάλεια επιδεινώνεται από τις εντάσεις μεταξύ των τοπικών ομάδων ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρινό λε Ρου χαρακτήρισε την επίθεση «μεγάλη και βαθιά συμβολική επίθεση».

Λίγες ημέρες νωρίτερα την περιοχή είχε επισκεφθεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News