default-image

Δεν είναι απειλή το νεοναζιστικό κόμμα σύμφωνα με δικαστήριο

Κόσμος
Δεν είναι απειλή το νεοναζιστικό κόμμα σύμφωνα με δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε σήμερα την προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας να απαγορευτεί το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ρατσιστικό και αντισημιτικό, με το αιτιολογικό ότι είναι πολύ ανίσχυρο για να συνιστά απειλή.

Στην απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε εν μέσω ανησυχίας για την αυξανόμενη στήριξη προς τις ακροδεξιές οργανώσεις εξαιτίας της δυσαρέσκειας για το κύμα μεταναστών, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Βοσκούλε, αναφέρει ωστόσο ότι το κόμμα είναι αντισυνταγματικό στη φύση του.

"Το NPD επιδιώκει αντισυνταγματικούς σκοπούς, αλλά επί του παρόντος υπάρχει ανεπαρκής όγκος αποδεικτικών στοιχείων που να καθιστούν πιθανό η συμπεριφορά τους να έχει επιτυχή κατάληξη", υποστηρίζει ο ίδιος.

Τα ομόσπονδα κρατίδια ξεκίνησαν να διερευνούν την πιθανότητα της δικαστικής απαγόρευσης του κόμματος μετά την τυχαία εξάρθρωση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU το 2011, η οποία κατηγορείται για την δολοφονία εννέα μεταναστών και μίας γυναίκας αστυνομικού την περίοδο 2000-2007.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News