Κόσμος

Η Μπόκο Χαράμ πίσω από βομβιστική επίθεση με δύο νεκρούς

Η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε χθες Δευτέρα σε πανεπιστήμιο της Νιγηρίας

Η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε χθες Δευτέρα σε πανεπιστήμιο της βορειοανατολικής Νιγηρίας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ένα βίντεο που περιέχει ηχογραφημένο μήνυμα ενός άνδρα ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο αρχηγός της οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει αν η φωνή ανήκει στον Σεκάου.

"Η βόμβα που εξερράγη το πρωί της Δευτέρας, οι αδελφοί μας είναι υπεύθυνοι γι' αυτό", ακούγεται να λέει στο μήνυμα.

Ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μαϊντουγκούρι και ένα παιδί σκοτώθηκαν και 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την ημέρα της επίθεσης.

Η οργάνωση έχει αυξήσει τις επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες καθώς μειώνονται οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο διευκολύνοντας έτσι τις κινήσεις των μελών της μέσα στους θάμνους.

Το Μαϊντουγκούρι είναι η επαρχιακή πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο στη βορειοανατολική Νιγηρία και το επίκεντρο της επταετούς ένοπλης προσπάθειας της Μπόκο Χαράμ να δημιουργήσει ένα περιφερειακό ισλαμικό χαλιφάτο.

Η ένοπλη δράση της οργάνωσης έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 15.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων. Στις αρχές του 2015, η οργάνωση είχε υπο τον έλεγχό της μία περιοχή στο μέγεθος του Βελγίου αλλά απομακρύνθηκε από το μεγαλύτερο τμήμα της με τη βοήθεια γειτονικών χωρών.

Η οργάνωση διασπάστηκε τον περασμένο χρόνο με μια φράξια της να τελεί υπο την αρχηγεία του Σεκάου από τα δάση της Σαμπίσα και μια άλλη, η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και έχει αρχηγό τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Μπαρνάουι, να εδρεύει στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ.

Σχόλια