Κόσμος

300 Αμερικανοί στρατιώτες στη Νορβηγία για εκπαίδευση

Περίπου 300 στρατιώτες των ΗΠΑ έφθασαν σήμερα στη Νορβηγία στο πλαίσιο μιας κυκλικής εναλλαγής στη σκανδιναβική χώρα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της γειτονικής Ρωσίας.

Περίπου 300 στρατιώτες των ΗΠΑ έφθασαν σήμερα στη Νορβηγία στο πλαίσιο μιας κυκλικής εναλλαγής στη σκανδιναβική χώρα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της γειτονικής Ρωσίας.

Οι πεζοναύτες, οι οποίοι αναχώρησαν χθες βράδυ από τη Βόρεια Καρολίνα με ένα ναυλωμένο Μπόινγκ 747, αποβιβάστηκαν με τα όπλα και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο του Βαέρνες, κοντά στο Τρόντχαϊμ, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η νορβηγική τηλεόραση.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα για έναν χρόνο. Έπειτα από έξι μήνες, η ομάδα των πεζοναυτών που έφθασε σήμερα θα αντικατασταθεί από μια άλλη ομάδα που θα παραμείνει με τη σειρά της στη Νορβηγία για άλλο ένα εξάμηνο.

Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι αποδέχθηκε αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη στρατιωτών στο έδαφός της.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Αμερικανοί στρατιώτες μεταβαίνουν στη Νορβηγία για να εκπαιδευτούν και να κάνουν περισσότερα στρατιωτικά γυμνάσια με τον νορβηγικό στρατό υπό δύσκολες συνθήκες.

Η πρωτοβουλία δυσαρέστησε ωστόσο τη Ρωσία σε μια συγκυρία αυξανόμενων εντάσεων με τη Δύση γύρω από την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία. Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια, όταν ρωτήθηκε σήμερα από το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Δεν θα βελτιώσει ασφαλώς την κατάσταση από πλευράς ασφάλειας στη Βόρεια Ευρώπη», είχε αναφέρει σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο Όσλο, ο Μαξίμ Γκούροφ.

Εκπρόσωπος των Εσωτερικών Φρουρών της Νορβηγίας, που θα φιλοξενήσουν τους πεζοναύτες στη στρατιωτική βάση Βαέρνες, σε απόσταση περίπου 1.500 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα μάθουν το πώς να πολεμούν σε χειμερινές συνθήκες.

«Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες θα έχουν μια βασική χειμερινή εκπαίδευση, θα μάθουν πώς να τα βγάζουν πέρα με τα σκι και να επιβιώνουν σε αρκτικό περιβάλλον», δήλωσε ο νορβηγός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρούνε Χάαρσταντ. «Δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία ή με την παρούσα κατάσταση.»

Τον Μάρτιο οι πεζοναύτες θα λάβουν μέρος στα Κοινά Γυμνάσια Βίκινγκ, στα οποία θα συμμετάσχουν επίσης βρετανικά στρατεύματα, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Άμυνας είπε επίσης πως η άφιξη των πεζοναυτών των ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις ανησυχίες για τη Ρωσία.

Προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους του σοβιετικού γείτονά της, η Νορβηγία είχε δεσμευθεί, προτού γίνει ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ το 1949, να μην δεχθεί στο έδαφός της ξένες δυνάμεις μάχης «αν δεν δεχθεί επίθεση ή απειλή για επίθεση».

Η νορβηγική κυβέρνηση επισημαίνει πως στρατεύματα του ΝΑΤΟ διεξάγουν ήδη τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα και πως η ανάπτυξη στρατευμάτων εκ περιτροπής δεν ισοδυναμεί με το άνοιγμα μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης.

Μέχρι τώρα, ο αμερικανικός στρατός διέθετε στη Νορβηγία τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού σε σήραγγες που έχουν ανοιχτεί στα βουνά, όχι όμως και στρατεύματα.

Σχόλια