Κόσμος

Κροατία:Απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους

Η Κροατία απαγόρευσε σήμερα τη διατήρηση όλων των πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους και ξεκίνησε την θανάτωση πτηνών--πάπιες και κοτόπουλα.

Η Κροατία απαγόρευσε σήμερα τη διατήρηση όλων των πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους και ξεκίνησε την θανάτωση πτηνών--πάπιες και κοτόπουλα-- σε αγρόκτημα κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου το σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν κρούσματα του στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8.

"Ο ιός ήρθε προφανώς με τα αποδημητικά πουλιά. Αποφασίσαμε να απαγορεύσουμε τη διατήρηση των πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους μέχρι τη στιγμή που θα εκτιμήσουμε ότι πέρασε ο κίνδυνος", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τόμισλαβ Τολούσιτς.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε το Σάββατο σε ένα αγρόκτημα περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ.

Πουλερικά θα θανατωθούν επίσης και σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από περίπου 12 μικρά αγροκτήματα που δεν εμπλέκονται σε βιομηχανική εκτροφή και βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα.

Στο τέλος του περασμένου χρόνου είχαν σημειωθεί κρούσματα σε ένα άλλο αγρόκτημα της βορειοανατολικής Κροατίας.

Το στέλεχος H5N8, που είναι θανατηφόρο για τα πτηνά αλλά δεν έχει ποτέ εντοπιστεί σε άνθρωπο, έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή από το τέλος του προηγούμενου χρόνου με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά.

Σχόλια