default-image

Ακτή Ελεφαντοστού: Χαοτικές σκηνές - Συνέχιση της εξέγερσης στρατιωτών

Κόσμος
Ακτή Ελεφαντοστού: Χαοτικές σκηνές - Συνέχιση της εξέγερσης στρατιωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδροί πυροβολισμοί ακούστηκαν αργά σήμερα στην Μπουάκε, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς οι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα ηγετικά στελέχη της ομάδας στασιαστών στρατιωτών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ένας εκπρόσωπος των στασιαστών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Το κίνημα διαμαρτυρίας των στρατιωτών ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα όταν στρατιώτες κατέλαβαν την Μπουάκε. Τις μέρες που ακολούθησαν, στρατιώτες σε στρατόπεδα σε πόλεις σε όλη την χώρα, όπως στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Αμπιτζάν, προσχώρησαν στην κίνηση των στασιαστών.

Ανάμεσα στα αιτήματα τους ήταν η καταβολή πρόσθετων πληρωμών, αυξήσεις μισθών, ταχύτερες προαγωγές, παροχή σπιτιών και βελτίωση συνθηκών διαβίωσης.

Ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά είχε ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας την επίτευξη συμφωνίας για ένας μέρος των αιτημάτων των στρατιωτών.

Αλλά οι εκπρόσωποι τους τονίζουν ότι αναμένουν ακόμη να λάβουν το μπόνους που συμφώνησε να χορηγήσει η κυβέρνηση, με τις πληρωμές να αναμένονταν να ξεκινήσουν την Δευτέρα.

«Οι υπουργοί δεν πληρώνουν. Δεν πρόκειται να πληρώσουν», τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς το μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης των στασιαστών στρατιωτών που βρίσκεται εντός του σπιτιού που πραγματοποιούνται σήμερα οι συζητήσεις.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτυρόταν για την εξέγερση τους, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όπως υποσχεθήκαμε επιστρέψαμε για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Αλέν Ρισάρ Ντονουαχί. «Αυτή είναι η χώρα μας, η ασφάλεια μας. Οι στρατιώτες μας είναι επίσης έτοιμοι να κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Ντονουαχί κατά την άφιξη του στην πόλη στις 13:00 το μεσημέρι (15:00 ώρα Ελλάδας) για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις μαζί με τους εκπροσώπους των στασιαστών.

Οι στρατιώτες αργότερα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τον μεγάλο αριθμό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκε (μεταξύ 300 και 500 σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου).

Οι χαοτικές σκηνές που ακολούθησαν ανάγκασαν τους διοργανωτές να μεταφέρουν την τοποθεσία διεξαγωγής των συζητήσεων.

«Ελευθερώστε την Μπουάκε», «Πεινάμε, θέλουμε δουλειά», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το απόγευμα όμως οι στρατιώτες παρατάχθηκαν σε μεγάλους αριθμούς αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να διασκορπιστούν.

Την νύχτα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα στην πόλη για να «ασκήσουν πίεση» στην κυβέρνηση.

«Περιμένουμε αύριο πρωί (Παρασκευή) τα χρήματα μας. Αυτό που έχει σημασία είναι τα χρήματα μας», δήλωσε ένας από τους στασιαστές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News