Κόσμος

Αποχαιρέτησε ο Μπαράκ Ομπάμα (video)

Στη πόλη που πριν από οχτώ χρόνια πανηγύρισε την πρώτη του εκλογική νίκη, εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Στη πόλη που πριν από οχτώ χρόνια πανηγύρισε την πρώτη του εκλογική νίκη, εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ο αγαπημένος πρόεδρος των Αμερικανών, κάλεσε τους πολίτες της χώρας τους να υπερασπιστούν την δημοκρατία από τις σύγχρονες απειλές αλλά και να μην πάψουν να υπερασπίζονται τα ιδανικά της χώρας και το σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους. «Οι συνομιλίες μαζί σας με κράτησαν ειλικρινή (...) με κάνατε καλύτερο πρόεδρο», είπε.

Στον απόηχο της ομιλίας του στην Αθήνα για τη δημοκρατία, ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και στην ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη δημοκρατία ως δεδομένη, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, στο πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην πρόοδο σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και στην επανεκκίνηση των σχέσεων με την Κούβα.

Αναφερόμενος σε μερικά από τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, εστίασε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, στον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, αλλά και στην αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών.

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τη σύζυγό του και την οικογένειά του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το προσωπικό του.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να μετέχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

Σχόλια