default-image

Εμπόδισαν Γάλλους βουλευτές να φτάσουν στο Χαλέπι

Κόσμος
Εμπόδισαν Γάλλους βουλευτές να φτάσουν στο Χαλέπι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια αντιπροσωπεία τριών Γάλλων βουλευτών, που ταξιδεύει για την Συρία σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή προκειμένου να επιτύχει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη του Χαλεπιού, εμποδίστηκε σήμερα να περάσει τα τουρκικά σύνορα.

«Μας σταμάτησαν στο Κιλίς, από όπου θα περνούσαμε τα σύνορα καθ' οδόν για το Χαλέπι», τόνισε από την τουρκοσυριακή μεθόριο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Πατρίκ Μενουτσί (Σοσιαλιστικό κόμμα).

«Οι τουρκικές αρχές δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε. Μας είπαν ότι ερρίφθησαν βόμβες (με αέριο) χλωρίου και έχει σχηματισθεί ένα σύννεφο τοξικού αερίου», πρόσθεσε.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής συμπλήρωσε πως η αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τον Ερβέ Μαριτόν (δεξιά), τη Σεσίλ Ντιφλό (Οι Πράσινοι) και τον «δήμαρχο» του Χαλεπιού, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου τομέα της πόλης, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, «περίμενε σχεδόν τρεις ώρες».

«Ακόμη προσπαθούμε» να περάσουμε τα σύνορα, συνέχισε, υποστηρίζοντας όμως αναμένει μια «πολύ περίπλοκη» διαδικασία.

Ο Μαριτόν τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» για να εμποδίζεται η διέλευση της αντιπροσωπείας.

«Πιστεύω ότι οι συνομιλίες μας σήμερα το πρωί με τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησαν και το ταξίδι μας θα συνεχιστεί», είπε ο Μενουτσί.

Ο ίδιος χαιρέτισε το ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο επικοινώνησε μέσω SMS, επέστησε την προσοχή των ανθρωπιστικών οργανώσεων, θεωρώντας «πραγματικά αναγκαίο η κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπραχθεί ένα έγκλημα πολέμου» στο Χαλέπι.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε το απόγευμα με τον εκπρόσωπο της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ ενώ αναμενόταν επίσης να δει τους προέδρους των ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), Γιατροί του Κόσμου (MdM), Ένωση Οργανώσεων Αρωγής και Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM) καθώς και στελέχη γαλλικών και διεθνών ΜΚΟ που είναι ενεργές στην Συρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News