default-image

Φεύγει ο Ρέντσι: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το ΟΧΙ

Κόσμος
Φεύγει ο Ρέντσι: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το ΟΧΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ανησυχία στην Ευρώπη σηματοδοτεί η επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση.

>>ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΈΝΤΣΙ :ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, το ΟΧΙ λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 60% και το «ναι» βρίσκεται στο 40,74%.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε στο 68,48%.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

«Το ΟΧΙ κέρδισε, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας, τόνισε και κάλεσε το στρατόπεδο του ΟΧΙ να καταθέσει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα υποβάλει την παραίτησή του σήμερα το απόγευμα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του "όχι" θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», κατέληξε.

Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την άμεση προκήρυξη εκλογών είχε ζητήσει νωρίτερα η Λέγκα του Βορρά του Πέπε Γκρίλο ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δε μπορεί να συγκριθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, "Brexit" δηλώνει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλάρ ντε Γκαλό.

Ο ίδιος, που είναι και διοικητής της κεντρικής γαλλικής τράπεζας (Bank of France) δήλωσε επίσης, ότι τώρα οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθούν τις συνέπειες από την απόφαση των Ιταλών ψηφοφόρων.

Για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, τόνισε ότι δε θα υπάρξουν "εναλλακτικές επιλογές" αναφορικά με τους όρους της διαπραγμάτευσης για τη βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου τραπεζίτη έγιναν στη διάρκεια σεμιναρίου στην Ιαπωνία.

skai.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News