default-image

Ο Βαν ντερ Μπέλεν χαιρετίζει τη νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας

Κόσμος
Ο Βαν ντερ Μπέλεν χαιρετίζει τη νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος νίκησε τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χέφερ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη μιας "φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας".

"Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας", τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος θέλει επίσης να προασπίσει τις "αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης".

Οι "Ελεύθεροι" δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα

Η αυστριακή ακροδεξιά έχασε σήμερα το στοίχημά της να παγιώσει τη λαϊκιστική ώθηση στην Ευρώπη με την εκλογή του υποψηφίου της στην προεδρία της χώρας, και ο Νόρμπερτ Χόφερ ηττήθηκε από τον οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

"Είμαι πάρα πολύ λυπημένος που αυτό δεν προχώρησε" δήλωσε ο Χόφερ σε ανακοίνωση. "Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού".

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος 72χρονος Βαν ντερ Μπέλεν, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους των οποίων ήταν επί χρόνια επικεφαλής, λαμβάνει 53,3% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, έναντι 46,7% για τον 45χρονο Χόφερ, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και στελέχους του FPO εδώ και 25 χρόνια.

Το ποσοστό αυτό δείχνει ξεκάθαρη επικράτηση του οικολόγου υποψηφίου, ο οποίος είχε αποσπάσει μόλις το 50,3% των ψήφων στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί αρχικά στις 22 Μαΐου. Το αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έπειτα από προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων.

Αυτή τη φορά το ακροδεξιό κόμμα έκανε γνωστό ότι δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια αποτυχία για ένα λαϊκιστικό στρατόπεδο ενισχυμένο από το Brexit τον Ιούνιο και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πριν από ένα μήνα.

"Νιώθουμε όλοι μας μεγάλη ανακούφιση και είμαστε πολύ ευγνώμονες", δήλωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Βαν ντερ Μπέλεν, ο Λόταρ Λοκλ. Η ανακοίνωση της νίκης προκάλεσε έκρηξη χαράς στους υποστηρικτές του οικολόγου υποψηφίου, που έχουν συγκεντρωθεί στο Παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιένη.

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ παραδέχτηκε την ήττα τους κόμματός του, μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες εκτιμήσεις

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News