default-image

Ιταλία: Η προσέλευση στις κάλπες, στις 8 ώρα Ελλάδας ξεπερνούσε το 57%

Κόσμος
Ιταλία: Η προσέλευση στις κάλπες, στις 8 ώρα Ελλάδας ξεπερνούσε το 57%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεπερνούσε το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Ελλάδας) να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ».

Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν κλείσουν όλες οι κάλπες, θα αρχίσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών. Μια ιδιαίτερα αναλυτική διαδικασία, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα». Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News