default-image

"Όχι" των Αυστριακών στον ακροδεξιό

Κόσμος
"Όχι" των Αυστριακών στον ακροδεξιό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.

Τον ντε Μπέλεν επέλεξαν οι πολίτες με καθαρή πλειοψηφία έναντι του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ήδη έσπευσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, καθώς η διαφορά τους είναι ήδη στις 7 μονάδες με καταμετρημένο το 60% και χωρίς να υπολογίζονται οι επιστολικές ψήφοι, οι οποίοι αναμένεται να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα, υπέρ του υποψηφίου των πρασίνων.

Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος εκλέγεται για πρώτη φορά έξω από το παραδοσιακό δίπολο στην Αυστρία, των Σοσιαλιστών και του Λαϊκού Κόμματος και υπό το κράτος του φόβου για όλη την Ευρώπη, ότι τυχόν επικράτηση του ακροδεξιού Χόφερ θα σηματοδοτούσε ντόμινο εξελίξεων σε άλλες χώρες.

Ο ακροδεξιός αντίπαλός του Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχτηκε την ήττα του. Στις κάλπες προσήλθαν για 3η φορά μέσα σε 7 μήνες οι Αυστριακοί για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας.

Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα ψήφισαν νωρίς το πρωί, με τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Το μήνυμα προς την Ευρώπη είναι σαφές. Θέλω να δεσμευθώ προσωπικά για να αλλάξω αυτήν την ένωση με θετικό τρόπο και δεν θέλω η Αυστρία να αποχωρήσει από την ΕΕ. Αυτό θέλω να γίνει σαφές» δήλωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο αντίπαλός του Χόφερ, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναφέρθηκε στο ανησυχητικό ενδεχόμενο η Αυστρία να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εκλέξει ξεκάθαρο ακροδεξιό πρόεδρο.

«Εκτός Αυστρίας αυτές οι εκλογές θεωρούνται ότι δεν θα επηρεάσουν μόνο τους Αυστριακούς. Εδώ στην Αυστρία έχουμε συχνά αυτό το συναίσθημα, θέλουμε αυτό που θέλουμε. Φυσικά αυτό είναι που κάνουμε. Αλλά ότι συμβεί σήμερα εδώ θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη μάχη στο νήμα και η Ευρώπη παρακολουθεί κάτι που εκλαμβάνει ως συνέχεια της ψήφου για Brexit και προοίμιο των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Η μάχη έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που είχε η μάχη για το Brexit και ομοιότητες ακόμη και με τις κάλπες στις ΗΠΑ.

«Ελπίζω όλο αυτό να τελειώσει σήμερα γιατί τρεις φορές είναι αρκετές, και πραγματικά ελπίζω αυτός να είναι ο τελευταίος γύρος, να έχουμε έναν καλό ομοσπονδιακό πρόεδρο και να έχουμε ηρεμία και ησυχία» δήλωσε κάτοικος της Βιέννης.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει με οριακή διαφορά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο, η εκλογή του, όμως, ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News