default-image

Μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών

Κόσμος
Μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους στέλνει η Κομισιόν, μία ημέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια και την ΝΟΤΑΜ για την αποστρατικοποίηση της Κάσου.

Σε δηλώσεις της στο EurActiv, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους τριβές, απειλές ή ενέργειες που στρέφονται σε βάρος των κρατών-μελών και ζημιώνουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά ενός μέλος - κράτους και πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι αρνητικές δηλώσεις που προξενούν κακό στις σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να αποφεύγονται.

Επιπλέον, σημείωσε η κ. Κοτσιγιάντσιτς, η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου, είχε δηλώσει πως: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο της δήλωσης της γείτονάς μας Ελλάδας, σαν να και πρώτη φορά έμαθε αυτή τη γνωστή μας θέση (για τα Ίμια)».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου τόνισε ότι «η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος».

Η ανακίνηση του ζητήματος των Ιμίων, το οποίο προ 10ετίας παραλίγο να φέρει σε πολεμική σύγκρουση τις δύο χώρες, δεν ήταν η μόνη τουρκική πρόκληση των τελευταίων ωρών, καθώς χθες η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση της Κάσου.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News