default-image

Φονταμενταλιστές εναντίον Χριστιανού δημάρχου της Ινδονησίας

Κόσμος
Φονταμενταλιστές εναντίον Χριστιανού δημάρχου της Ινδονησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 200.000 μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Τζακάρτα για να ζητήσουν τη σύλληψη του χριστιανού κυβερνήτης της πόλης τον οποίο κατηγορούν για βλασφημία, στη διάρκεια της δεύτερης μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Άνδρες και γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο πάρκο του εθνικού μνημείου, στο κέντρο της Τζακάρτας, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας -22.000 αστυνομικοί και στρατιώτες—προκειμένου να μην επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια που είχαν σημειωθεί μετά το τέλος της προηγούμενης διαδήλωσης στις 4 Νοεμβρίου.

Η οργάνωση Μετώπου Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI) κατηγορεί τον κυβερνήτη της Τζακάρτας, τον «Αχόκ» Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα, ο οποίος είναι χριστιανός κινεζικής καταγωγής, για προσβολή του Ισλάμ.

Ο κυβερνήτης, που είναι γνωστός για την ευθύτητά του, κατηγορείται για βλασφημία λόγω μιας δήλωσης που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είχε δηλώσει ότι είναι λανθασμένη η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι ουλεμάδες (μουσουλμάνοι θεολόγοι) για μια σούρα του Κορανίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ένας μουσουλμάνος θα πρέπει να ψηφίζει και να εκλέγει μόνο μουσουλμάνους ηγέτες.

Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κυβερνήτης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή ορισμένων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, όπως της FPI.

Η υπόθεση αυτή θεωρείται από πολλούς παρατηρητές τεστ για την θρησκευτική ανοχή στην Ινδονησία, χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας που είναι γνωστή για τον πλουραλισμό της, που όμως πρόσφατα έχει δει να αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων, κυρίως των χριστιανών.

«Ο Αχόκ στη φυλακή», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους.

«Σταματήστε κάθε μορφή βλασφημίας και βάλτε στη φυλακή όλους τους παραβάτες», φώναξε ο Ρίζιεκ Σιμπάμπ επικεφαλής της FPI απευθυνόμενος στο πλήθος.

Το 2014 ο Αχόκ διαδέχτηκε στη θέση του κυβερνήτη τον νυν πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο. Μέχρι τώρα ήταν πολύ δημοφιλής και θεωρούνταν αποτελεσματικός στη διαχείριση μιας πόλης 10 εκατομμυρίων κατοίκων, με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπου οι μεταρρυθμίσεις συχνά καθυστερούν λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Σκοπεύει να είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο, αν και μετά την υπόθεση αυτή είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πίσω από τον Άγκους Χαριμούρτι Γιουντχογιόνο, τον μεγαλύτερο γιο του πρώην προέδρου που είναι μουσουλμάνος.

Αν ο Αχόκ δικαστεί για προσβολή του ισλάμ ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News