default-image

Τουρκία: Σκηνές ωμής βίας από το καθεστώς Ερντογάν (video)

Κόσμος
Τουρκία: Σκηνές ωμής βίας από το καθεστώς Ερντογάν (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιασμούς, στραγγαλισμούς και πραγματικά βασανιστήρια καταγγέλλει η δικηγόρος ενός από τα θύματα της βιαιοπραγίας του Ερντογάν.

Η δικηγόρος αποκαλύπτει τα πάντα σε ρεπορτάζ του BBC, παρέχοντας μάλιστα ως απόδειξη και ένα βίντεο που δείχνει την κακοποίηση που υπέστη ο πελάτης της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Δείχνοντας στον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου το βίντεο με το ματωμένο πρόσωπο του πελάτη της, η δικηγόρος Selcen Bayun παίρνει βαθιά ανάσα. Αν και έχει δει δεκάδες φορές το σοκαριστικό υλικό, το θέαμα εξακολουθεί να είναι επώδυνο για εκείνη.

«Αυτός είναι πελάτης μου», λέει, δείχνονταν τον άνδρα με το τραύμα στο κεφάλι.

«Εκείνος και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Τους χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο και τους ανάγκαζαν να μένουν γονατισμένοι στην καυτή άσφαλτο, με αποτέλεσμα να έχουν εγκαύματα στα πόδια τους. Είδα έναν αστυνομικό να σφίγγει τον λαιμό ενός άλλου πελάτη μου κατά την διάρκεια της ανάκρισης».

Οι άνδρες στο βίντεο είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Πρόκειται για αξιωματικούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να βομβαρδίσουν την βουλή και άλλα κρατικά κτίρια στην Τουρκία, αλλά και ότι είχαν δώσει εντολές στους άνδρες στα τανκς να ανοίξουν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον BBC, το καθεστώς του Ερντογάν φαίνεται πως δεν κάνει διακρίσεις σχετικά το ποιοι υφίστανται βασανιστήρια στα κρατητήρια που παραμένουν έγκλειστοι μέχρι τη δίκη τους.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, υπάρχουν πολλές ακόμη μαρτυρίες για κακοποίηση, όχι μόνο από τους πραξικοπηματίες αλλά και ανθρώπους που κατηγορούνται ότι «υποστηρίζουν τρομοκρατικές πράξεις», όπως Κούρδους και πολίτες αριστερών πεποιθήσεων.

Το BBC έχει, επίσης, στην κατοχή του την ιατρική αναφορά για άλλους δυο άνδρες που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τις αρχές.

Από τα βασανιστήρια δεν γλιτώνουν όμως ούτε πολιτικοί αντίπαλοι. Όταν συνελήφθησαν οι αρχηγοί και οι βουλευτές του κόμματος HDP, το οποίο υποστηρίζει τις κουρδικές θέσεις, ο Cihad Saatcioglu, γιος ενός βουλευτή, τέθηκε υπό κράτηση. Ο ξυλοδαρμός που υπέστη ήταν τόσο σοβαρός ώστε χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο, αναφέρει το BBC.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News