default-image

Επικήδειο στον Κάστρο θα εκφωνήσει ο Αλ. Τσίπρας

Κόσμος
Επικήδειο στον Κάστρο θα εκφωνήσει ο Αλ. Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αβάνα έχει μεταβεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να αποτίσει φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει επικήδειο προς τιμήν του μεγάλου ηγέτη της Κούβας.

«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι στην Κούβα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ηγέτη που ενέπνευσε όχι μόνο τον κουβανικό λαό και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, φτάνοντας στην Αβάνα.

«Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, ενώνονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινά προτάγματα. Και η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι αυτή που ενώνει τους λαούς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκφωνήσει επικήδειο προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο, ενώ θα βρεθεί στην κεντρική εκδήλωση, στην οποία θα παραστούν πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 (τοπική ώρα), στην Πλατεία της Επανάστασης.

Οι αρχές αναμένουν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα κατακλύσουν την Πλατεία της Επανάστασης, μια έκταση 72.000 τετραγωνικών μέτρων, από όπου εκφωνούσε τις πολύωρες ομιλίες του ο Φιντέλ. Σημειώνεται πως η τεφροδόχος που περιέχει τη στάχτη του πρώην προέδρου, δεν εκτίθεται για προσκύνημα.

Μετά τη διήμερη τελετή στην πρωτεύουσα, η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα, την πόλη απ' όπου ξεκίνησε την επανάσταση, το 1959. Η πομπή θα διασχίσει τις 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα κινητοποιηθούν για να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη τους.

Η έναρξη της τελετής μνήμης δόθηκε χτες, Δευτέρα, με 21 κανονιοβολισμούς από το φρούριο που δεσπόζει στον κόλπο της Αβάνας. Οι τελετές, που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, θα κορυφωθούν με την επίσημη κηδεία του κομαντάντε, την Κυριακή.

Πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, περιλαμβανομένου του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της Κολομβίας Έβο Μοράλες, αναμένεται να παραστούν στην τελετή. Αναμένονται επίσης Αφρικανοί ηγέτες όπως ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο Τζέικομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής. Ο Νέλσον Μαντέλα άλλωστε, είχε ευχαριστήσει επανειλημμένα τον Κάστρο για τις προσπάθειές του να εξασθενήσει το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Από την Ευρώπη, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, το "παρών" θα δώσει ο Ιρλανδός Τζέρι Άνταμς του Sinn Fein αλλά και ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος. Επίσης, στις τελετές μνήμης θα βρίσκεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Κίνα στέλνει τον αντιπρόεδρό της Λι Γουαντσάο, ενώ σήμερα στο Πεκίνο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την κουβανική πρεσβεία για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, όπως και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσαν ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Κούβα. Το ίδιο ισχύει και για τον Βλαδίμηρο Πούτιν.

Στην κηδεία του Κάστρο δεν θα παραστεί και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό με τον γενικό κυβερνήτη, Ντέιβιντ Τζόνσον, να εκπροσωπεί τη χώρα. Ο Τριντό μίλησε με θερμά λόγια για τον Κάστρο, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ωστόσο ανέστρεψε τις δηλώσεις του μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον Καναδά.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν Πιερ Μπελ, τον προσωπικό του απεσταλμένο για τη Λατινική Αμερική και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, που θα βρίσκεται στην Κούβα από σήμερα, όπως επίσης και από τον "υπ' αριθμόν 3" της γαλλικής κυβέρνησης, την υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ που θα ταξιδέψει την Κυριακή.

Ο Ραούλ Κάστρο και οι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή, ιδιωτική τελετή χθες Δευτέρα αποθέτοντας λευκά λουλούδια μπροστά στο πορτρέτο του Φιντέλ Κάστρο.

Την Τετάρτη θα αρχίσει η περιφορά της τέφρας του Κάστρο στις ανατολικές περιοχές της χώρας προς την πόλη Σαντιάγο ντε Κούβα, απ' όπου ξεκίνησε την επανάσταση. Ο Κουβανός ηγέτης θα κηδευθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της πόλης, στο οποίο έχει ταφεί και ο Χοσέ Μαρτί.

Πηγή: news247.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News