default-image

Ιράκ: Ο στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε 1.000 μαχητές του ΙΚ

Κόσμος
Ιράκ: Ο στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε 1.000 μαχητές του ΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις που μάχονται για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την ανατολική Μοσούλη έχουν σκοτώσει σχεδόν 1.000 μαχητές, αλλά οι μάχες έχουν επιβραδυνθεί καθώς οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν έναν κινούμενο εχθρό ο οποίος κρύβεται ανάμεσα σε χιλιάδες αμάχους στην πόλη, δήλωσε ένας ανώτατος διοικητής.

Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει σχεδόν τη μισή ανατολική Μοσούλη, μετακινούμενες από τομέα σε τομέα καθώς έχουν απέναντί τους τους ελεύθερους σκοπευτές, τους βομβιστές αυτοκτονίας και τα παγιδευμένα αυτοκίνητα των τζιχαντιστών.

Οι επίλεκτοι ιρακινοί στρατιώτες της λεγόμενης "Χρυσής Μεραρχίας", είναι οι μόνες ταξιαρχίες που έχουν εισέλθει στη Μοσούλη από την ανατολή με τον ιρακινό στρατό, την ομοσπονδιακή αστυνομία και τις μονάδες πεσμεργκά να περικυκλώνουν την πόλη από τον βορρά και τον νότο. Σιίτες παραστρατιωτικοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της πόλης από τα δυτικά.

Η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ μονάδα της Υπηρεσίας κατά της Τρομοκρατίας διέσπασε τις άμυνες του Ισλαμικού Kράτους στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά η προέλασή της έχει επιβραδυνθεί από το γεγονός ότι οι μαχητές δείχνουν μεγάλη κινητικότητα και την ανησυχία για απώλειες μεταξύ των αμάχων που εμποδίζει τη χρήση αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων.

Ο υποστράτηγος Αμπντούλ Γάνι αλ-Ασάντι, ένας από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων, δήλωσε πως οι στρατιώτες προσάρμοσαν τις τακτικές τους, περικυκλώνοντας έναν τομέα κάθε φορά ώστε να αποκόψουν τον εφοδιασμό των μαχητών και να προστατεύσουν τους αμάχους.

"Η πρόοδος ήταν ταχύτερη στην αρχή. Ο λόγος είναι ότι προηγουμένως επιχειρούσαμε σε περιοχές χωρίς κατοίκους", δήλωσε ο Ασάντι στο Ρόιτερς από την Μπαρτέλα, στα περίχωρα της Μοσούλης.

"Έχουμε φθάσει σε κατοικημένους τομείς. Άρα πώς προστατεύουμε τους αμάχους; Αποκλείουμε τομέα τον τομέα."

Είπε πως περίπου 990 μαχητές έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στα ανατολικά έως τώρα. Δεν είπε πόσες απώλειες υπέστησαν οι κυβερνητικές ειδικές δυνάμεις.

"Έχουμε κάνει αλλαγές στα σχέδια, εν μέρει λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του εχθρού... ο Νταές (Ισλαμικό Κράτος) δεν βασίζεται σε μια τοποθεσία, αλλά μετακινείται", είπε.

"Τα άρματα μάχης είναι αναποτελεσματικά στο πλαίσιο αυτό, το ίδιο και το πυροβολικό. Τα αεροπλάνα της δύναμης του συνασπισμού και της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω των αμάχων."

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους αμάχους στη Μοσούλη να μείνουν στα σπίτια τους στη διάρκεια της επίθεσης, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια μαζική άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από την πόλη. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν στην πόλη, τη μεγαλύτερη στο βόρειο Ιράκ.

Η ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την καταστροφή του "χαλιφάτου" που ανακήρυξε ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι από το Μεγάλο Τέμενος της Μοσούλης τον Ιούλιο του 2014.

Όμως διοικητές έχουν πει ότι η μάχη μπορεί να διαρκέσει μήνες. Δεκάδες τομείς θα πρέπει να ανακαταληφθούν στα ανατολικά προτού οι επιτιθέμενες δυνάμεις φθάσουν τον ποταμό Τίγρη που χωρίζει τη Μοσούλη σε ανατολικό και δυτικό τομέα. Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έχουν εκδιώξει τους μαχητές από τις τέσσερις από τις πέντε γέφυρες του ποταμού που χρησιμοποιούσαν.

Ο υποστράτηγος Νάτζιμ αλ-Τζουμπούρι, ένας από τους ανώτατους διοικητές του στρατού, δήλωσε στο Ρόιτερς πως το δυτικό τμήμα της πόλης μπορεί να είναι το πλέον επικίνδυνο.

Στον νότο, ταξιαρχίες του ιρακινού στρατού προωθούνται τώρα αργά προς τα χωριά που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους προτού φθάσουν στα όρια της πόλης. Δυτικά, η σιιτική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται κυρίως από το Ιράν, η Λαϊκή Κινητοποίηση, έχει αποκόψει τον αυτοκινητόδρομο προς τη Συρία, αλλά δεν έχει ακόμη περικυκλώσει την πόλη.

"Η δύναμη που παραμένει μπροστά μας είναι μικρή, δεν είναι σε θέση να σταματήσει την προέλασή μας. Το ηθικό τους είναι πεσμένο", είπε ο Ασάντι.

"Έχουμε σκοτώσει περισσότερους από 992 μαχητές στο μέτωπό μας συν οι τραυματίες... Ο εφοδιασμός τους και οι επικοινωνίες τους με τον έξω κόσμο έχουν αποκοπεί. Εξαπολύουν λιγότερες επιθέσεις αυτοκτονίας."

Οι αρχικές εκτιμήσεις του ιρακινού στρατού έκαναν λόγο για 5.000 έως 6.000 αντάρτες στη Μοσούλη απέναντι σε μια δύναμη του συνασπισμού που αριθμεί 100.000 μέλη. Όμως ο Ασάντι είπε πως ο αριθμός αυτός για την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να είναι πολύ υψηλός.

Οι ιρακινές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για απώλειες μεταξύ των αμάχων, όμως τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως ο αυξανόμενος αριθμός των τραυματιών, τόσο αμάχων όσο και στρατιωτικών, υπερβαίνει τις δυνατότητες των οργανώσεων αρωγής.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News