default-image

Συμφωνία Αγγλίας - Πολωνίας για ελεύθερη διακίνηση πολιτών

Κόσμος
Συμφωνία Αγγλίας - Πολωνίας για ελεύθερη διακίνηση πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Λονδίνο και η Βαρσοβία επιθυμούν να καταλήξουν σε μία αμοιβαία συμφωνία σχετικά με το μέλλον της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών τους όταν θα ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

"Καθώς εγκαταλείπουμε την ΕΕ θα προκύψει μία σειρά από ζητήματα προς διευθέτηση και σαφώς ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θα είναι η πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας", είπε η ίδια στους δημοσιογράφους.

"Θεωρώ ότι αυτό που βλέπουμε από μέρους της πρωθυπουργού και της πολωνής ομολόγου της είναι μία επιθυμία να υπάρξει αμοιβαιότητα για τους Βρετανούς πολίτες και τους Πολωνούς πολίτες και για άλλους πολίτες στην Ευρώπη", δήλωσε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντάται σήμερα με την πολωνή ομόλογό της Μπεάτα Σίντλο με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και του εμπορίου μετά το Brexit.

H Μέι υποδέχεται την Σίντλο στην Ντάουνινγκ Στριτ και κύριο θέμα της συζήτησής τους αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και σε αυτή θα συμμετέχουν 14 υπουργοί και από τις δύο πλευρές.

Τις ημέρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit, η πρεσβεία της Πολωνίας στο Λονδίνο εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τα κρούσματα ξενοφοβικής βίας απέναντι σε μέλη της πολωνικής κοινότητας.

Η βρετανή πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να καταδικάσει εκ νέου τις επιθέσεις εκείνες εναντίον των Πολωνών και να υπογραμμίσει τον πολύτιμο ρόλο της κοινότητας στον χώρο των επιχειρήσεων, της ιατρικής, των τεχνών και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν επεκταθεί από τότε που η Πολωνία έγινε μέλος της ΕΕ, το 2004.

Περίπου 831.000 Πολωνοί ήταν μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας το 2015, αύξηση κατά 750.000 σε σχέση με το 2004, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News