Κόσμος

Σοκ! Θέλουν να καταργήσουν τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας αποσύρει για διαβουλεύσεις το νομοσχέδιο για τον γάμο των ανηλίκων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας αποσύρει για διαβουλεύσεις το νομοσχέδιο για τον γάμο των ανηλίκων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι θα επιτρέπεται στους άνδρες που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια να αποφεύγουν την τιμωρία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, επρόκειτο αρχικά να παρουσιασθεί σήμερα στο κοινοβούλιο για να ψηφισθεί σε δεύτερη ανάγνωση.

Η ανακοίνωση για την απόσυρσή του έρχεται λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θίγοντας για πρώτη φορά το θέμα χθες το βράδυ, κάλεσε την κυβέρνηση «να το διευθετήσει σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας».

Στην παρούσα κατάστασή του, το κείμενο προβλέπει την αναίρεση της καταδίκης ατόμων για σεξουαλική επίθεση, εκτός εάν πρόκειται για βιασμό, κατά ανηλίκων η οποία διαπράχθηκε πριν από τις 16 Νοεμβρίου 2016, εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του. Το μέτρο θα εφαρμοζόταν άπαξ και αναδρομικά.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από το AKP και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε πρώτη ανάγνωση. Προκάλεσε την ανησυχία των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία των παιδιών, των κομμάτων αντιπολίτευσης και χιλιάδων τούρκων πολιτών που διαδήλωσαν εναντίον του κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το AKP θα ζητήσει την άποψη της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει επαναδιατύπωση της πρότασης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα αποσυρθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου και θα επιστρέψει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ως στόχο την επανόρθωση καταστάσεων όπου άνδρες βρίσκονται στη φυλακή έχοντας παντρευτεί γυναίκες κατά των 18 ετών σε θρησκευτική τελετή και με την συναίνεση της οικογένειάς τους.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η απόσυρση του κειμένου έχει ως στόχο «να δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο αναγκαίος χρόνος για να επεξεργασθούν τις προτάσεις τους».

Ηχηρή παρέμβαση Ερντογάν

«Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», κάνοντας παρέμβαση για σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση και προκάλεσε σάλο στην Τουρκία.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη για την αθώωση όσων έχουν συλληφθεί για σεξουαλική κακοποίηση, εφόσον ο δράστης δεχόταν να παντρευτεί το θύμα του.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβση αυτή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται και θα επανέλθει σε επιτροπή για διαβούλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Την τροποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Πάνω από 800.000 Τούρκοι συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο κατά του σχεδίου νόμου.

Σχόλια